Foto: Getty Images
DÄR SATT DEN. San Josés spelare jublar efter att Martin Havlat satt det avgörande 3-2-målet i förlängningen borta mot St. Louis.

Fredag 13 Apr 2012 07:36

"Han sparade målen till slutspelet"

Havlat klev fram när det behövdes

Han har gjort sig känd som en spelare som kliver fram i slutspel. Mot St. Louis visade Martin Havlat på nytt att så är fallet. Efter en tung och skadefylld grundserie klev tjecken fram när det behövdes som bäst. Via två mål, varav det ena det avgörande i sudden, stal han hjälterollen från Patrik Berglund och sköt San José till seger med 3-2.
- Han är otroligt kreativ och skapar ytor för oss andra, säger kedjekamraten Logan Couture.

Martin Havlat kom till San José från Minnesota i somras i utbyte för målkungen Dany Heatley. Sharks trejdade till sig tjecken väl medvetna om att han är en spelare som presterat sin bästa hockey i slutspel. Med andra ord precis den spelartyp som San José så desperat varit i behov av. Havlats grundserie förstördes till stor del av skador och 30-åringen spelade endast 39 matcher på vilka han svarade för 27 poäng (7+20).

Inför slutspelet hade dock tjecken trappat upp formen med poäng i grundseriens avslutande fyra omgångar och när det i natt var dags för slutspelsdebut i Sharks tröja byggde han vidare på den fina trenden. Havlat levde upp till sitt rykte som en fantastisk slutspelslirare och svarade för två mål, däribland det matchvinnande 3-2-målet i den andra förlängningsperioden, när San José skaffade sig ett tidigt övertag i slutspelsserien mot St. Louis.
- Han har ryktet som en spelare som kliver fram när det gäller. Det var en av anledningarna till att vi värvade honom och nu levde han upp till det i den här matchen, säger Sharks coach Todd McLellan till nhl.com.

San José hade det tungt mot Blues under grundserien
Havlat skapade tillsammans med kedjekamraterna Ryane Clowe och Logan Couture mycket oreda i St. Louis försvar matchen igenom. Nyckeln till att de spelar så bra ihop är, enligt Couture, Havlats förmåga att öppna upp spelet.
- Han är otroligt kreativ och skapar ytor för oss andra, säger Couture till Mercury News och fortsätter:
- Jag skämtade med honom om att han sparade målen till slutspelet, förhoppningsvis har han ytterligare några fler på gång framöver.

Under grundserien förlorade San José samtliga fyra möten med St. Louis. Blues hade således ett starkt mentalt övertag inför nattens match. I Sharks läger tyckte man dock att den slutspelsrutin man själva har till skillnad från Blues var mer avgörande än det faktum att man föll mot St. Louis tidigare under säsongen.
- När du väl tar dig till slutspel så kan alla slå alla, säger Havlat.
- Vi visste att vi förlorade samtliga fyra matcher mot dem under grundserien men vi har ett gott självförtroende och tror på oss själva.

Svenskarna anförde St. Louis

Foto: Getty Images
STALS PÅ HJÄLTEROLLEN. Patrik Berglund firar ett av sina två mål i matchen som han på egen hand vände i den tredje perioden.
Om det inte hade varit för Havlats uppvisning så hade Patrik Berglund varit matchens stora samtalsämne. Svensken som hade det tungt med produktionen under grundserien svarade för båda hemmalagets mål och vände på egen hand matchen under inledningen av den tredje perioden. 23-åringen stals således på hjälterollen av Havlat och det rådde stor besvikelse hos St. Louis efteråt.
- Det finns egentligen inte mycket att säga. Det är som det är just nu, säger Blues andra svensk Alexander Steen till St. Louis Today.
- Det här var bara match ett och det kommer att bli en lång serie. Det var också något vi visste när vi kom in till slutspelet. Vi är två tuffa lag som spelar med hög intensitet i häftiga arenor. Det här kommer att vara en riktigt rolig matchserie att spela.

Steen själv noterades för en assist på ett av Berglunds mål och det var St. Louis svenskar som anförde laget. Steen spelade mest av samtliga forwards i hemmalaget med sina 27.45 medan Berglund inte var långt efter med sina 26.33. De båda var också två av endast tre spelare i hemmalaget som lämnade isen med plus i protokollet, båda var nämligen +1.

Rekommenderade nyheter
St. Louis - San José 2-3 (0-0, 0-1, 2-1, 0-0, 0-1)
Andra perioden: 0-1 (06.02) Martin Havlat (1) (Dan Boyle, Ryane Clowe), spel fem mot fyra.
Tredje perioden: 1-1 (00.54) Patrik Berglund (1) (Kevin Shattenkirk, Alexander Steen), 2-1 (07.28) Patrik Berglund (2) (Andy McDonald, Kris Russell), spel fem mot fyra, 2-2 (14.44) Andrew Desjardins (1) (Tommy Wingels, Dan Boyle).
Andra förlängningen: 2-3 (03.34) Martin Havlat (Ryane Clowe, Logan Couture).

Skott: 42-34 (7-4, 13-9, 8-10, 14-8, 0-3).
Publik: 19 333.

San José leder med 1-0 i matcher.
Skriv en kommentar

Mest kommenterade