Foto: Bildbyrån
Oscar Dansk.

Lördag 21 Apr 2012 13:00

"Vi ska gå ut och vinna skiten"

En Dansk kan bli svensk VM-hjälte

För tredje året i rad är Sverige i U18-VM-final. För tredje året i följd möter man USA. Efter två raka finalförluster hoppas Småkronorna att det här ska bli året när det äntligen blir guld.
- Vi ska gå ut och vinna skiten, säger Brynäs målvakt Oscar Dansk till hockeysverige.se inför morgondagens final.

Oscar Dansk var med på U18-VM redan i fjol. Då som tredjemålvakt för att se och lära medan AIK:s Niklas Lundström och Luleås Joel Lassinantti skötte det egentliga arbetet på isen. Liksom alla andra spelare påverkades han dock av smärtan efter den käftsmäll som övertidsförlusten mot USA åsamkade.

Då ledde Sverige finalen med 3-1 inför tredje perioden. USA klarade av att jobba sig ikapp och ordna en förlängning. Där blev Färjestads Oscar Klefbom utvisad varpå backen Connor Murphy sköt guldet till USA i powerplay.

"Ska njuta av stunden"
Nu ställs Sverige i en final mot USA för tredje året i följd. Den här gången har man ett mindre psykologiskt övertag på amerikanerna efter segern i den träningsmatch man möttes i inför turneringen.
- Vi kan deras lag rätt bra vid det här laget och sedan har vi scouter som har följt dem genom turneringen, så jag räknar med att vi kommer att ha ganska bra koll inför finalen, säger Oscar Dansk, som har stoppat mer än 95 procent av skotten i U18-VM, till hockeysverige.se.
- Men vi ska samtidigt försöka att inte koncentrera oss för mycket på deras spel. Det viktigaste är att vi spelar vårt spel och fokuserar på att göra det vi är bra på.

Vad måste ni göra för att ta det här guldet?
- Förbereda oss så bra vi bara kan och njuta av stunden, av att spela en match som betyder något. Vi ska helt enkelt bara gå ut och vinna skiten.

Hade hoppats på elitseriedebut
Eftersom stockholmaren till vardags spelar för Brynäs har han missat de senaste dagarnas guldfirande i Gävle.
- Desto viktigare att få vara med och ta guldet här nu, skrockar Oscar Dansk som agerade reserv till Niklas Svedberg när Johan Holmqvist missade ett par matcher.
- Jag tycker det har varit en bra känsla i gruppen under hela slutspelet och det visade sig ju nu att den var rätt.

Varför har det klaffat så bra?
- Många har varit inne på det redan och det handlar ju om målsättningen - att våga tro på guld och gå för det. Tommy Jonsson kom in och visade tidigt att det var den målsättningen som gällde. Det köpte alla.
- Om man inte tror på guld är det som att gå i skolan och bara vara nöjd med att få G på ett prov. Här kämpade alla för att få MVG vilket kan liknas vid SM-guldet. Alla var på samma bana när det gällde det.

Du som har följt Niklas Svedberg på nära håll, varför har han lyckats så bra?
- För att han är en otrolig vinnarskalle och en riktigt envis sådan. Det är en fin linje mellan målvakterna i elitserien. Därför är det oftast den som vill vinna mest som gör det. Niklas har den kvalitén i sig.

När får vi se Oscar Dansk i elitserien?
- Jag hade hoppats på att få göra ett inhopp i elitserien den här säsongen, men det blev inte så.

Spelar du i Brynäs nästa säsong eller finns det annat som lockar?
- Det är klart att det finns alternativ, men det är Brynäs som gäller för mig.

Rekommenderade nyheter
Skriv en kommentar

Mest kommenterade