Foto: Getty Images
LÄGE ATT LE. David Ullström är en del av New York Islanders ljusnande framtid.

Onsdag 2 Maj 2012 12:30

"Har fått upp smaken för det här"

David vill ha en permanent plats på ön

Varken ett dåligt träningsläger eller en hjärnskakning stoppade honom. David Ullström slog sig in i New York Islanders trupp och visade att han hör hemma på Long Island. I höst måste han bevisa att det gångna året inte var en tillfällighet för att slippa bli bortröstad från ön.
- Nu när jag har fått upp smaken för det så är naturligtvis målet att spela mer i NHL, säger 23-åringen till hockeysverige.se.

För två år sedan lämnade han Jönköping som nybliven svensk mästare. Att lämna moderklubben HV71 var inget svårt beslut för David Ullström. Han hade fått begränsat med istid i det stjärnfyllda laget under guldsäsongen och var inte sen att sätta pennan till pappret när New York Islanders, som hade draftat honom i fjärde rundan 2008, kom viftande med ett NHL-kontrakt.

Efter en första säsong som uteslutandes tillbringades i AHL med Bridgeport Sound Tigers lossnade det under det gångna året. Det tackar David Ullström farmarlagets coach för.
- Jag hade inga direkta målsättningar när jag åkte över på campen i höstas. Jag hade bestämt mig för att ta dagen som den kommer. Jag var självsäker efter att ha tränat riktigt bra på sommaren så jag var i bra form och entusiastisk över det, berättar den till Jönköping nyss hemkomne Ullström när hockeysverige.se når honom.
- Tyvärr gick inte campen så bra som jag hade hoppats och jag blev nedskickad till farmarlaget. Det blev ganska bra med facit i hand. Vi hade en ny coach där, Brent Thompson, som pushade mig att bli bättre. Vi bestämde oss tidigt för att jag skulle bli nästa spelare att bli uppkallad och han hjälpte mig att bli det. Han låg på mig hela tiden om att skaffa mig bra vanor och bli noggrann med detaljerna i spelet. När jag blev noggrann och skaffade mig bra vanor började poängen komma och efter 14 matcher blev jag uppkallad. Det var mycket Brents förtjänst.

"Stirrade i taket i tre veckor"
Totalt blev det 29 NHL-matcher för New York Islanders under säsongen. Det hade troligtvis blivit betydligt fler om inte en oläglig hjärnskakning hade satt rookiesvensken ur spel i ett par veckor runt årsskiftet.

Det var en match mot Winnipeg Jets som Ullström försökte tackla motståndarlagets lagkapten Andrew Ladd. Det ville sig inte bättre än att han själv blev knockad på kuppen.
- Det såg inte mycket ut för världen, men jag tror att jag fick hans armbåge eller axel på hakspetsen samtidigt som jag tappade balansen. Så det var ganska mycket otur. När jag kom ut i omklädningsrummet kände jag mig inte helt hundra. Sedan började helvetet, berättar han.
- Jag försökte träna tre dagar senare, men då började huvudet bulta direkt. Jag fick stänga av allt. Ingen tv, ingen datorn, ingen telefon över huvud taget. Jag låg och stirrade i taket i tre veckor i sträck med bultande huvudvärk.
- När jag fick hjärnskakningen hade jag blivit ganska bekväm i NHL-kostymen så det var dålig tajming. Jag var borta nästan en månad och när jag kom tillbaka blev jag såklart nedskickad och det var bara att börja om på ny kula. Coachen sa åt mig att visa att jag var bäst igen. Efter en månad var jag tillbaka i NHL och avslutade i princip säsongen däruppe. De skickade ned mig på slutet för att hjälpa Bridgeport till slutspel när det redan stod klart att Islanders skulle missa slutspel.

En organisation på frammarsch
David Ullström hann även göra 24 mål på 40 matcher i AHL. Bäst bland samtliga svenskar i farmarligan. På frågan om han känner sig klar med AHL efter den senaste säsongen, svarar han:
- Absolut, nu när jag har fått upp smaken för det så är naturligtvis målet att spela mer däruppe. Jag känner att jag har mer att ge i NHL. Sedan är det upp till mig. Coacherna kommer inte att ge mig en plats, jag måste slåss för den. Men visst är det nästa steg i karriären att spela mer i NHL. Det är där man vill vara och den livsstilen man vill åt.

Extra motiverande är det att veta att han tillhör en organisation på frammarsch. Islanders må ha en hel del hundår bakom sig, men i takt med att de tidiga draftvalen har trillat in har klubben kunnat tillskansa sig en hel del stora talanger.
- Det ser bra ut. Givetvis har det varit tungt de senaste åren, men det känns som klubben bygger på rätt sätt med många unga spelare och draftval, tycker David Ullström.
- Vi har ett ungt lag som har varit lite för ojämnt, men nästa säsong kommer varje kille att vara ett år äldre och redo att ta ett steg framåt.

Pratar man om Islanders är det omöjligt att inte nämna John Tavares. 21-åringen draftades som första spelare 2008 och visade under den gångna säsongen att han närmar sig den typen av genombrott som kommer att göra honom till en av ligans bästa spelare.
- Han tog ett jättestort steg och har visat att han är villig att leda hela klubben. Han är en fantastisk hockeyspelare och det kommer inte att dröja länge innan han är en av de största i NHL.

Det är en utveckling David Ullström helst av allt vill följa på nära håll. Som en Islander.

Rekommenderade nyheter
David Ullström om...
... livet i AHL:
"Man hade hört en del historier, men för mig personligen tycker jag att det har varit perfekt och jag måste säga att jag har trivts väldigt bra. Det är utvecklande och spelas bra hockey därnere. I dag förstår jag inte hur man som ung spelare ens kan tveka om man får chansen..."

... all debatt kring Islanders vara eller inte vara i slitna Nassau Coliseum på Long Island.
"Jag gillar att spela där. Visst skulle arenan behöva rustas upp litegrann, men jag tycker definitivt att klubben ska stanna på Long Island. Jag vet förstås inte hur snacket går bakom kulisserna, men det finns så mycket fin hockeyhistoria här som gör att jag verkligen hoppas att laget blir kvar."

... målvakten och lagkamraten Anders Nilssons säsong:
"Det var en liten omställning för honom, men han gjorde det riktigt bra året igenom och fick debutera i NHL; vilket inte är så vanligt för en målvakt under första säsongen. Det var tråkigt att han blev skadad i slutet och inte fick visa upp sig i slutspelet."

... juniorforwarden John Persson som anslöt till Bridgeport på en tryout sent på säsongen:
"Han gick rakt in i laget och visade verkligen att han hörde hemma där. Han hamnade i en bra lina där han gjorde grisgörat. Jag vet att coacherna var väldigt nöjda med honom och jag hoppas verkligen att han blir erbjuden ett kontrakt."

... första mötet med kompisen Mattias Tedenby:
"Det var min tredje match när vi mötte New Jersey. Vi ställde upp oss för en tekning och han sa 'Welcome to the big league, kid!' med ett av sina tandlösa flin. Jag höll på att storkna av skratt mitt ute på isen. Lite senare på säsongen var vi båda nedskickade till AHL och möttes där. När vi ställde upp oss vid en tekning kontrade jag och sa: 'Welcome to the minors, kid.'"
Skriv en kommentar

Mest kommenterade