Foto: Bildbyrån
TRE VAPEN. David Krejci, Tomas Plekanec och Milan Michalek är tre spelare som Tre Kronor måste se upp med i kväll.

Torsdag 17 Maj 2012 10:30

De tjeckiska hoten

"Det är tre klasspelare"

De går in i kvällens kvartsfinal mot Tre Kronor som underdogs. Men Tjeckien har en giftig trio som Sverige måste se upp för. David Krejci, Tomas Plekanec och Milan Michalek utgör ett hot mot en svensk semifinalplats.
- Det är tre klasspelare, säger den svenska lagkaptenen Daniel Alfredsson till hockeysverige.se.

STOCKHOLM Tjeckien har på senare år haft svårt att attrahera NHL-spelare till sina VM-trupper. I fjol var det åtta spelare som anslöt till VM i Slovakien, i år har man bara fått in sex spelare från Nordamerika.

Det är emellertid inte några dussinlirare vi pratar om. Bostons David Krejci, Montréals Tomas Plekanec och Ottawas Milan Michalek svarade alla för 50 poäng eller mer under grundserien och är respekterade namn i NHL.

En svensk som har bra koll på alla tre är kaptenen Daniel Alfredsson. Han spelar tillsammans med Michalek i Ottawa och stöter på de övriga två ofta eftersom deras klubbar också hör hemma i NHL:s Northeast Division.

Gjorde 35 mål i NHL
Milan Michalek kom till Ottawa från San José i Dany Heatley-trejden hösten 2009. Efter att inte ens ha fått ihop 35 poäng under någon av sina två första säsonger i klubben exploderade 27-åringen i vintras och sköt 35 mål.
- Han har egentligen varit bra hela tiden hos, men vi har inte varit bra som lag och det påverkar ju alla. När vi som lag hade ett bättre år nu gled han med i det också, säger Daniel Alfredsson om lagkamraten som han beskriver som "en kraftfull spelare".
- Han är väldigt snabb för sin storlek och är en riktig buffel framför mål. Han kan göra mål på olika sätt: blåsa förbi backen på kanten och sätta den eller genom att styra och gräva in puckar framför mål.

Tomas Plekanec, som är tjeckisk lagkapten i VM, har varit Montréal trogen under hela sin NHL-karriär och har som bäst gjort 70 poäng under en och samma säsong.
- Det är en riktigt bra allroundspelare, säger Daniel Alfredsson om 29-åringen från Kladno.
- Bra i både powerplay och boxplay, bra både offensivt och defensivt. Har ingen jättefart på isen, men är en skicklig playmaker.

Poängkung i Stanley Cup-slutspelet
David Krejci, 26, blev Stanley Cup-mästare med Boston Bruins i fjol och vann hela slutspelets poängliga med 23 poäng på 25 matcher.
- Han har lite mer fart än Plekanec, men även han är i första hand en spelfördelare. Han har ett hyfsat skott, men passar hellre än han skjuter, säger Alfredsson.

Alla tre är spelare som har en klassisk tjeckisk spelstil. Daniel Alfredsson tror sig veta exakt vad Tre Kronor ska förvänta sig i kväll.
- Det är som alla år - de spelar tajt defensivt och kontrar. Spelvändningar är deras signum och har alltid varit det. De vänder väldigt snabbt i mittzonen på tappade puckar, säger han.

Vilka lärdomar tar ni med er från segern (4-1) i gruppspelet?
- Att om vi sätter press på dem så skapar vi mycket chanser, men sedan tycker jag att tjeckerna har blivit bättre sedan dess. Det var ganska tidigt i turneringen och de har spelat ihop sig sedan dess, så det är svårt att veta exakt vilka lärdomar vi kan dra nytta av. Det är ny match nu.

Följ hockey-VM på TV4 Play!

Rekommenderade nyheter
Skriv en kommentar

Mest kommenterade