Foto: Getty Images
Chris Bourque.

Söndag 27 Maj 2012 09:25

Går i faderns fotspår

Nästa generation Bourque till Boston

Ray Bourque är en av Bostons största legender genom alla tider. Han var lagets stora härförare under sina 21 säsonger i klubben varav han var lagkapten under 15 av dem. Tolv säsonger efter att Ray senast spelade för klubben står det nu klart att hans son går i hans fotspår. Chris Bourque har nämligen trejdats från Washington till Boston i utbyte för Zach Hamill.

Det är nu över ett decennium sedan Ray Bourque senast representerade Boston. Det var i slutet av säsongen 1999-2000 som han trejdades till Colorado efter 21 års trogen tjänst. Lagom till nästa säsong kan namnet Bourque dock än en gång pryda ryggen på en Bruins-spelares matchtröja. Detta står klart sedan Rays son, Chris Bourque, trejdats från Washington till Boston i utbyte för forna jättetalangen Zach Hamill.

Chris Bourque har spenderat större delen av sin seniorkarriär i AHL där han kontinuerligt har sprutat in poäng. Han har vunnit Calder Cup med Hershey tre gånger och under en av dessa mästerskapssäsonger blev han också utsedd till slutspelets mest värdefulla spelare. Trots detta och trots att 26-åringen vann AHL:s poängliga överlägset med 94 poäng (27+67) på 73 matcher den här säsongen så har han fått ont om chanser i NHL, där han inte heller lyckats när han fått chansen.

Hamill har svårt att nå sin potential
Utspritt över tre säsonger mellan 2007 och 2010 har amerikanen spelat 33 matcher i NHL på vilka han endast svarat för fyra poäng (1+3). Utöver Washington har han också representerat Pittsburgh och Boston blir därmed poängsprutans tredje NHL-klubb. Om han över huvud taget kommer spela för Bruins organisation är dock oklart då hans kontrakt löper ut 1 juli och han då blir fri att skriva på för vilken klubb han vill, såvida inte han har förlängt sitt kontrakt innan dess.

Medan Bourque förstärker Bruins går alltså 23-årige Zach Hamill åt motsatt håll. Hamill draftades redan som sjunde spelare i första rundan av draften 2007 men har trots sin potential inte fått det att lossna i Boston. Under sitt draftår vann Hamill hela WHL:s poängliga med 93 poäng (32+61) på 69 matcher för Everett Silvertips. Sedan dess har han dock aldrig nått upp till samma nivå igen och kanske är ett miljöombyte det han behöver.

Utspritt på de tre senaste säsongerna har Hamill spelat 20 matcher i NHL, varav 16 var den senaste säsongen, och på dessa står han noterad för fyra assist. Utöver de 16 matcherna i NHL gjorde han också 40 matcher för Providence i AHL den här säsongen. Där var han assisterande lagkapten och svarade för 20 poäng (8+12) på 40 matcher.

Rekommenderade nyheter
Skriv en kommentar

Mest kommenterade