Foto: Getty Images
Mike Richards.

Söndag 27 Maj 2012 09:56

Vänskapen läggs åt sidan

Richards ställs mot sin juniorcoach DeBoer

De kamperade ihop under fyra säsonger i Kitchener Rangers i OHL. Peter DeBoer var klubbens GM och huvudtränare medan Mike Richards, under sina två sista säsonger, var lagets lagkapten. Under den tiden hann de två utveckla en stark vänskap som sitter i än idag. En vänskap som dock läggs åt sidan när de nu möts i Stanley Cup-finalen.
- Han börjar bli riktigt gammal nu, säger Richards skämtsamt.

Redan som junior var Mike Richards oerhört framgångsrik. Han ledde sitt Kitchener Rangers till ett OHL-mästerskap och blev också invald i ligans andra All Star-lag under sin sista säsong innan han lämnade för proffslivet. Under de fyra säsonger som den nu 27-årige kanadensaren figurerade i ligan producerade han 298 poäng (115+183) på 233 matcher och utvecklades i snabb takt. Mannen bakom Richards framgångar var då Peter DeBoer.

New Jerseys nuvarande coach var under de fyra säsonger Richards spelade i Kitchener både GM och huvudtränare i klubben. De två utvecklade snabbt en vänskap och under Richards sista två år i klubben så utsåg DeBoer honom till lagets lagkapten. Vänskapen har hållit i sig sedan dess och än idag har de två regelbunden kontakt med varandra.
- De är svårt att tro att det har gått sju år sedan vi kamperade ihop i Kitchener, säger Richards till Los Angeles Times.
- Han börjar bli väldigt gammal nu. Jag är gammal, men han börjar bli väldigt gammal, skämtar kanadensaren.

"Får ut max av sina spelare"
Richards är inte överraskad över de framgångar som DeBoer haft med New Jersey. Redan under tiden i Kitchener ansåg Richards att DeBoer var en fantastisk coach som visste precis vad han skulle göra för att få ut det bästa av sitt manskap.
- Han är en otroligt smart coach. Han ritar inte bara kryss och ringar utan vet precis vad han ska göra för att få ut så mycket som möjligt av sina spelare, säger Richards.
- I matcher är han otroligt bra på att matcha sina spelare smart efter hur motståndarna spelar och jag är inte alls överraskad över att det gått så bra för honom.

För Richards har slutspelet varit en framgångssaga så här långt. Han har varit en av Los Angeles ledande spelare och har på 14 matcher producerat elva poäng (4+7). Nu gör han redo för sin andra Stanley Cup-final och efter att ha förlorat finalen mot Chicago 2010 vet 27-åringen exakt hur tufft det känns att vara nära utan att nå hela vägen fram.
- Jag kommer fortfarande ihåg hur bittert det kändes när vi förlorade match sex mot Chicago och det är något du inte vill uppleva igen.
- Det ger extra motivation den här gången och nu vet jag vad som krävs för att vinna.

Rekommenderade nyheter
Skriv en kommentar

Mest kommenterade