Foto: Bildbyrån
Niklas Svedberg.

Onsdag 13 Jun 2012 15:00

"Är beredd på att det kan ta tid"

Svedberg villig att kämpa för en NHL-plats

Han ledde Brynäs till ett efterlängtat SM-guld och belönades strax därefter med ett NHL-kontrakt med Boston Bruins. Nu gör sig Niklas Svedberg redo för äventyret på andra sidan Atlanten och även om han hoppas på att kunna knipa en NHL-plats direkt är han medveten om att det också kan ta tid.
- Jag kommer inte grina ihop om jag hamnar i AHL, säger huvudpersonen själv till hockeysverige.se.

Niklas Svedberg var en av slutspelets verkliga genombrottsmän och snodde förstaspaden i Brynäs kasse under SM-slutspelet. Med 22-åringen mellan stolparna bärgade också Gävle-laget sitt första SM-guld sedan 1999 och med 94,7 i räddningsprocent på 13 slutspelsframträdanden var han en av nycklarna bakom segern. Så här två månader efter guldet har Svedberg fortfarande inte smält alla intryck från framgången.
- Det var verkligen helt fantastiskt och jag har fortfarande inte smält allt, säger 22-åringen till hockeysverige.se.
- Att få vinna något så stort och få uppleva något så fantastiskt ger dig bara än mer motivation att göra allt för att vinna något igen.

Trots att Svedberg aldrig varit i närheten av att spela några avgörande SM-finaler förut så visade han upp ett imponerande lugn under finalspelet mot Skellefteå. Målvaktstalangen verkade aldrig bli stressad utan agerade istället lugnt och metodiskt. Den press som så många andra spelare kan känna av i den typen av avgörande matcher var inget som påverkade den i Sollentuna fostrade burväktaren.
- Jag har lärt mig att spela under press. Även om jag inte hade spelat någon final tidigare har jag spelat många andra viktiga matcher där trycket på oss varit hårt, säger Svedberg.
- Jag har varit med i avgörande matcher i kampen om slutspelsstrecket såväl som i avgörande matcher runt kvalstrecket. Just det hjälpte mig nu. Jag har lärt mig att bara gå in i mig själv och bara fokusera på mitt spel oavsett vilken match det är och oavsett vilken press som finns på mig.

"Michael Törnqvist kan jag tacka för mycket"
Det lugn och det fina fokus som Svedberg visade upp under finalserien skulle senare inte bara betala sig i ett SM-guld utan också i ett NHL-kontrakt. I slutet av maj stod det klart att han skrivit på för Boston Bruins och blir nästa NHL-export från Brynäs framgångsrika målvaktsfabrik. Gemensam nämnare för Svedberg och killar som Jacob Markström, Eddie Läck och Anders Lindbäck är att de alla har haft Pecka Alcén som målvaktstränare. Något som också är nyckelkomponenten i den målvaktsframgång Brynäs har haft enligt Svedberg.
- Pecka har en grym passion och har verkligen haft en stor inverkan även på mitt spel.

Foto: Bildbyrån (Arkivbild)
Niklas Svedberg in action.
- Det tillsammans med att det över huvud taget råder en bra målvaktskultur i Brynäs där man jobbar oerhört hårt med detaljer är nog det som till stor del ligger bakom framgångarna.

Samtidigt som Svedberg har tagit stora steg i sin utveckling just i Brynäs har han inte glömt bort de personer som hjälpte honom tidigt i karriären. En av personerna som han är noga med att lyfta fram är målvaktstränaren från juniortiden i Djurgården, Michael Törnqvist.
- Även om jag med hjälp av min rutin lyft mig den här säsongen har jag hela tiden haft ett bra och stabilt grundspel som jag burit med mig från tiden i Djurgården.
- Där har jag målvaktstränaren Michael Törnqvist att tacka för mycket. Han har jobbat med Läck, Stefan Ridderwall och Mark Owuya också och har hjälpt oss väldigt mycket i att bygga upp grunderna på ett väldigt bra sätt.

"Gäller att inte vika ner sig"
Att Brynäs nästa målvaktsexport nu ser fram emot chansen att få slå sig in i världens bästa liga råder det ingen tvekan om. Samtidigt är han också noga med att påpeka att han kommer stanna kvar och kämpa även om det skulle visa sig att det blir spel med Providence Bruins i AHL.
- Målsättningen är självklart att ta en plats direkt. Det enda jag kan göra för att lyckas med det är att åka över och ge allt på de olika camperna.
- Samtidigt skulle jag inte grina ihop om jag hamnar i AHL. Jag är medveten om att det kan ta lite tid innan man får chansen och det kan mycket väl vara så att jag får kämpa på några år där borta innan jag får chansen.

Om du inte skulle lyckas ta en plats i NHL så är det alltså ändå ingen tvekan om att du stannar kvar?
- Absolut inte. Jag åker inte över bara för att vända hem igen. Det gäller att visa att man inte viker ner sig och AHL är samtidigt en bra liga att utvecklas i. Jag är inställd på att det kan komma att ta lite tid men jag kommer definitivt stanna kvar och fortsätta att kämpa för en plats.

När det väl var dags att skriva på ett NHL-kontrakt var det fler klubbar än Boston som var intresserade. Svedberg meddelar att det fanns upp till fem klubbar som visade intresse men magkänslan avgjorde till Bruins fördel.
- Boston gjorde ett väldigt bra intryck på mig. Det är ett klassiskt lag och jag har bara hört bra saker om staden.
- Att Providence, AHL-laget, bara ligger ett par mil därifrån är också en fördel. I slutändan sa magkänslan att detta var det bästa valet för mig och min utveckling.

Går på is med andra NHL-proffs i augusti
Svedberg sitter i bilen på väg från Gävle till Stockholm när hockeysverige.se når honom. Just denna dag gör han det för att besöka sin kusins studentfirande men även annars är det en sträcka som han är bekant med. Då han är uppväxt i Stockholmsområdet och har sin bakgrund i Djurgården besöker burväktaren fortfarande den svenska huvudstaden ofta. Under sommaren kommer han åka flitigt mellan de två städerna och växla mellan träning med Brynäs och individuell träning i Stockholm.
- Jag har kört med Brynäs i sex veckor nu och kommer att fortsätta med det fram tills midsommar. Sedan åker jag över till Boston för deras development camp.
- När jag kommer hem sedan ska jag väl köra lite individuell träning i Stockholm innan tanken är att jag ska gå på is tillsammans med Markström, Mattias Ekholm, Jakob Silfverberg och några andra NHL-killar i Gävle i augusti.

Därefter sätter Niklas Svedbergs NHL-äventyr igång på allvar. Med en riktigt bra skolning kombinerat med en fin beslutsamhet har han onekligen verktygen för att lyckas. Låt oss hoppas att den ödmjuke stockholmaren får betalt för sitt slit och att han slipper vänta allt för många år på att få chansen.

Rekommenderade nyheter
Niklas Svedberg om...
...Tommy Jonssons ledarskap: Hans ledarstil har betytt väldigt mycket för vårt lag. Han kom in och sa direkt att vi skulle satsa på att vinna guldet och fick alla att tro på det. Samtidigt som han involverade oss spelare i taktiken oerhört mycket var han också bestämd och det är en sådan tränare du vill spela för.

...hockefebern i Gävle under slutspelet: Det var grymt. Det var ett helt sjukt tryck i Läkerolen och även om man försökte hålla allt fokus på spelet var det omöjligt att inte känna av det. Jag hörde dessutom att det inte var en människa på stan när vi spelade borta utan alla var hemma för att kolla när vi spelade. Hockeyintresset har verkligen varit helt fantastiskt och det är väl det som är charmen med att vara i en hockeystad. När det går dåligt får man alltid höra lite gnäll men det kompenseras med vilken fantastisk stämning det blir när det går bra.

...vad han själv utvecklade mest den gångna säsongen: Jag har som sagt spelat samma grundspel som tidigare men har blivit starkare vilket gjort mig mer effektiv. Jag tycker också att jag var bättre på att se pucken i trafik samt utvecklade min skridskoteknik. Det finns dock fortfarande mycket som måste utvecklas.

...konkurrensen i Boston: Tuukka Rask har man väl sett en del och han är självklart en fantastisk målvakt. Khudobin och Hutchinson vet jag väl egentligen inte så mycket om så det är svårt att avgöra hur bra chanser jag har. Samtidigt kan det ju bli trejder och så där så jag försöker inte fokusera så mycket på vilka andra målvakter Bruins har utan försöker istället bara själv vara så bra förberedd som möjligt.
Skriv en kommentar

Mest kommenterade