Foto: Bildbyrån
André Burakovsky.

Fredag 13 Jul 2012 15:40

Svensk kvartett högt rankad inför nästa draft

Lindholm och Burakovsky i framkant

Det har bara passerat tre veckor sedan årets NHL-draft, men i Nordamerika tittar man redan framåt. I dagarna publicerade futureconsiderations.ca sin första topp 30-lista inför 2013 års draft. Den innehåller fyra svenskar.

Futureconsiderations.ca är en sajt som sedan 2007 har publicerat återkommande scoutrapporter och rankat spelare inför varje NHL-draft. Redan nu, i juli, presenterar de en topp 30-lista med de hetaste spelarna inför draften 2013, där spelare födda sent 1994 eller tidigt 1995 kan plockas.

På rankingen finns fyra svenska spelare - Brynäs center Elias Lindholm, Malmös forward André Burakovsky, Modos back Robert Hägg och Skellefteås center Lucas Wallmark.

Lindholm, en spelskicklig center vars far Mikael Lindholm bland annat representerade Los Angeles Kings under sin karriär, är rankad som åttonde spelare medan Burakovsky ramlar in som tionde spelare. Robert Hägg återfinns på 24:e plats medan Lucas Wallmark är 30:e och sista spelare på listan.

Toppar rankingen gör den 16-årige centern Nathan MacKinnon, som gjorde 78 poäng (31+47) på 58 matcher som rookie för Halifax Moosehead i QMJHL.

Har jämförts med Crosby
- Han är en skicklig forward som verkligen kan göra allt - åka skridskor med fart och kraft, göra mål, spela fram till mål, göra smutsjobbet längs sargen och skydda pucken såväl som att vara en ledare för sitt lag, säger Dan Stewart, scoutchef för Future Considerations, om MacKinnon som av vissa har liknats vid Sidney Crosby.
- Han har nästan en overklig styrka för sin storlek. Han kommer att bli en väldigt bra NHL-spelare och kommer att tävla om att draftas som etta.

MacKinnon följs av den backen Seth Jones, som var lagkapten för det amerikanska lag som vann U18-VM efter en förkrossande finalseger över Sverige i april. Jones har tidigare spelat för USA:s nationella U18-lag i Ann Arbour, Michigan, men ska företräda Portland Winterhawks i WHL till hösten.
- Han kommer att utmana MacKinnon och de andra om att bli vald som etta. Även om han inte är någon flashig spelare är han bättre än genomsnittet i försvarsarbetet och många ser honom som nästa storback.

Finland har flera intressanta spela rankade högt inför draften. Det handlar inte minst om Aleksander Barkov, som i vintras blev den yngsta finländska spelaren att göra mål på JVM. Han är rankad fyra av Future Considerations. Ett annat namn att lägga på minnet är Rasmus Ristolainen, en storvuxen 17-årig back som spelade JVM och noterade 40 matcher för TPS Åbo i FM-ligan. Han är rankad sjua.

Rekommenderade nyheter
Future Considerations topp 30
1). C/FW Nathan MacKinnon, Halifax, QMJHL
2). B Seth Jones, Portland, WHL
3). C Sean Monahan, Ottawa, OHL
4). C Aleksander Barkov, Tappara (FIN)
5). FW Hunter Shinkaruk, Medicine Hat, WHL
6). B Ryan Pulock, Brandon, WHL
7). B Rasmus Ristolainen, TPS (FIN)
8). C Elias Lindholm, Brynäs J20
9). C Max Domi, London, OHL
10). FW André Burakovsky, Malmö
11). C J.T. Compher, U-18 USDP, USHL
12). C Curtis Lazar, Edmonton, WHL
13). FW Hudson Fasching, U-18 USDP, USHL
14). C Valeri Nichushkin, Chelyabinsk, MHL (RYS)
15). C William Carrier, Cape Breton, QMJHL
16). FW Adam Erne, Quebec, QMJHL
17). FW Tyler Motte, U-18 USDP, USHL
18). FW Kerby Rychel, Windsor, OHL
19). B Ian McCoshen, Waterloo, USHL
20). B Madison Bowey, Kelowna, WHL
21). C Connor Hurley, Muskegon, USHL
22). B Eric Roy, Brandon, WHL
23). B Jan Kostalek, HC Sparta Praha (TJE)
24). B Robert Hägg, Modo J20
25). FW Anthony Duclair, Quebec, QMJHL
26). B Josh Morrissey, Prince Albert, WHL
27). C Matt Needham, Kamloops, WHL
28). C Ryan Kujawinski, Kingston, OHL
29). B Will Butcher, U-18 USDP, USHL
30). C Lucas Wallmark, Skelleftea J20
Skriv en kommentar

Mest kommenterade