Foto: All Over Press
BLOMMAR. Jesper Fasth var på väg mot ett genombrott redan i fjol. Då satte skadorna käppar i hjulet. Nu tar han fortsatta steg mot stjärnorna.

Torsdag 27 Sep 2012 12:00

I Fasth takt mot stjärnorna

"Behöver ett år till i elitserien"

Han var på väg att bli en stjärna redan i fjol, men då satte skadorna stopp för framfarten. Den här säsongen ska Jesper Fasth ta det sista steget och visa att han är redo för en flytt till Nordamerika och New York Rangers organisation.
- Jag behöver ett ytterligare ett år i elitserien, säger Fasth till hockeysverige.se.

HV71 har imponerat i inledningen av årets säsong. Obesegrade så här långt och serieledare. Nu har det visserligen bara gått fem omgångar, men spelet smålänningarna har visat upp lovar mycket gott.

Varför HV71 har inlett årets säsong så imponerande som man gjort har landslagsmannen Jesper Fasth svårt att sätta fingret på.
- Varför vi inlett serien så pass bra är en ganska svår fråga att ge ett enkelt svar på, säger han till hockeysverige.se.
- Vi har en bra känsla i laget och är väldigt noggranna i allt vi gör under matcherna. Sedan betyder målvaktsspelet mycket, Wesslau har varit väldigt bra i våra första matcher.

Gustaf Wesslau kom till HV71 inför årets säsong från nedflyttade Djurgården och har på seriens inledande fem matcher bara släppt in åtta mål.
- Wesslau har varit jätteviktig för oss. Det är självklart alltid viktig att ha en bra målvakt som kan vinna matcherna åt oss. Han har åtminstone räddat oss i två matcher, nästan själv som det har känts, haha…
- Han är verkligen en riktig matchvinnare och en väldigt bra målvakt som vi kommer få mycket nytta av under säsongen.

I fjol fick ni en tuff inledning på säsongen med Stefan Livs tragiska bortgång, har ni kunnat lägga det bakom er på ett annat sätt inför årets seriestart?
- Nja, det är klart att det har gått en tid nu och det påverkar givetvis hela situationen på olika sätt för olika personer. Det handlar nog om vilken personlighet du själv är.
- Sedan var ju vissa personer i laget närmare Stefan än vad vissa andra var och de har nog det fortfarande ganska tufft.

Ni är obesegrade och har bara släppt in åtta mål på fem matcher. Har ni förändrat mycket i det defensiva spelet inför årets säsong?
- Vi har lagt mer fokus under försäsongen på just det defensiva spelet. Försvarsspelet har helt klart varit väldigt bra så här långt, men det handlar också om, som jag sa tidigare, att Wesslau i målet varit riktigt bra.

Behöver HV71 stärka upp försvarsspelet med Chicagobacken Niklas Hjalmarsson?
- Som det ser ut i dag så är svaret nej, men självklart är Niklas en väldigt bra back som det skulle vara väldigt kul att få spela tillsammans med.
- Nu är inte det aktuellt för tillfället vad jag förstår, men det verkar ju gå lite från och till när det gäller lockoutspelarna. Vi får se om det kommer bli aktuellt och skulle han spela för oss så skulle alla fall jag tycka det var väldigt roligt.

Är Niklas Hjalmarsson med HV71 och tränar?
- Nej, men han ska tydligen finnas någonstans i Jönköpingstrakten eller åtminstone i Småland.

Hur mycket pratar ni inom laget om NHL-lockouten?
- Inte särskilt mycket faktiskt. Det är inget som vi lägger någon fokus på utan skulle det bli aktuellt med att HV71 skulle ta in spelare från NHL så får vi ta det då.

Glad att få stanna i Sverige
Jesper Fasth draftades av New York Rangers 2010. Organisationen valde inför årets säsong att skriva kontrakt med Fasth, men i stället för att placera honom i en fjärdekedja i NHL eller spela i AHL valde man att låna ut Fasth till HV71.
- Det känns helt rätt att Rangers gjorde så. Jag behöver ytterligare ett år i elitserien innan jag åker över dit. Speciellt efter skadorna som jag hade förra året.

Om lockouten upphör borta i NHL, finns det då möjlighet att Rangers att plocka över dig dit mitt under säsongen?
- Det vet jag faktiskt inte, men jag har väldigt svårt att tro det. Vad jag förstår så är det sagt att jag ska spela i HV71 hela den här säsongen.

HV71 vann mot AIK med 5-3 i den senaste matchen där Jesper Fasth stod för två av målen.
- Det första målet fick jag ett skott på mig och tog hand om returen. Andra målet fick jag en fin passning av Rhett Rakhshani så det var nästan öppet mål.

Vad tar er till segern som du ser det?
- Jag tycker att vi inleder matchen hyfsat, men när AIK kvitterar så tar dom över perioden och är det bättre laget.
- I andra perioden kommer vi upp på en bättre nivå och fick fart på grejorna. Det verkar som vi är väldigt svårstoppade när släpper loss och får upp farten.

Stängdes matchen i och med ditt 5-2-mål?
- Ja, lite var det väl så. Visserligen blir AIK lite desperata i sitt spel efter det målet och får lite press på oss, men jag tycker nog att det kändes ganska lugnt ändå.

I kväll väntar Modo på bortaplan. Hur mycket talar ni i gruppen om att Alexander Steen har stärkt upp deras lag?
- Ingenting. Inte ännu i alla fall. Vi pratar inte speciellt mycket alls om vilka spelare som spelar i våra motståndarlag. Vårt fokus ligger i första hand på det vi ska prestera, men visst pratar vi även en del om laget vi möter. Fast då handlar det mera om hur dom spelar inte så mycket om deras spelare.

Gör Jesper Fasth ytterligare två mål mot Modo?
- Det får vi hoppas i alla fall. Trots allt är det viktigaste att vi tar tre poäng.

Rekommenderade nyheter
Kvällens matcher:
Elitserien
Luleå – Frölunda (visas på C More)
Skellefteå – Brynäs (visas på C More)
Modo – HV71 (visas på C More)
Timrå – Färjestad (visas på C More)
AIK – Linköping (visas på C More)
Växjö – Rögle (visas på Canal+)

Hockeyallsvenskan
Södertälje – Leksand (visas på Viasat Hockey)
Mora – Bofors
Oskarshamn - Västerås
Skriv en kommentar

Mest kommenterade