Foto: Bildbyrån

Måndag 15 Okt 2012 10:00

Veckans Lag #5

Här är veckans hetaste lirare

Ännu en måndag - ännu ett Veckans Lag från elitserien. Den här veckan handlar det i första hand om spelskickliga nordamerikanska backar och fräcka juniorer när Uffe Bodin plockar ut sin sexa.

Spelarnas som tas ut i Veckans Lag belönas med tio bonuspoäng vardera i HOCKEYCOACHEN, fantasytävlingen där du tävlar om en NHL-resa.

Målvakt:
Bernhard Starkbaum, Modo
Hösten stora utropstecken bland elitseriens målvakter har gått från klarhet till klarhet den sista tiden. Den gångna veckan höll han först nollan mot AIK på bortais och stoppade sedan 29 skott när Rögle besegrades i Ängelholm.

Backar:
Kyle Cumiskey, Modo
Efter en ganska darrig start på elitserien verkar Cumiskey i allt större grad ha funnit sig till rätta på svensk is. Den elegante skridskoåkaren bjöd på fyra poäng (1+3) på Modos tre matcher. Samtliga assist kom i lördagens möte med Frölunda.

Ryan Gunderson, Brynäs (2)
Den amerikanske powerplayspecialisten fortsätter att vara produktiv. Liksom Cumiskey blev det 1+3 från Gundersons klubba. Snittade dessutom runt 24 minuters istid per match när Brynäs tog tre raka segrar och gick upp i serieledning. Tre av poängen kom mot Rögle.

Forwards:
Elias Lindholm, Brynäs
De flesta superlativ har antagligen redan använts för 17-åringen. Vi nöjer oss med att konstatera att han gjorde åtta poäng (3+5) på tre matcher. Stack verkligen ut från mängden när Brynäs vann toppmötet med Skellefteå, där Lindholm var involverad i alla tre målen.

Calle Järnkrok, Brynäs
Har fått ett poäng- och spelmässigt lyft sedan han hamnade i samma formation som kusin Lindholm. Gjorde sju poäng (2+5) på tre matcher i veckan och har avancerat till sjunde plats i poängligan. Han kommer antagligen att befinna sig ännu högre upp när säsongen är över. Svarade för tre poäng i mötet med Rögle.

Daniel Zaar, Rögle
I skuggan av Elias Lindholms explosionsartade genombrott klev en annan spelare född 1994 fram och levererade. Poängmässigt var det en blek vecka för Rögle, men Daniel Zaars listighet och påpasslighet i framför allt matchen mot Modo gav fansen framtidstro. Zaar är i elitserien för att stanna och han är på väg att ge Roger Rönnberg ännu mer att fundera över inför JVM-uttagningen.

Veckans...

... hjärtan i halsgropen: Tyvärr tvingades vi bevittna två otäcka incidenter - Oscar Sundhs kollaps i Luleå och Jesper Jensens i Jönköping. Tack och lov verkar båda har klarat sig undan utan bestående men, men som vanligt höjs diskussionen kring säkerheten på isen. Eftersom ingen av skadorna var resultat av överfall eller dylikt kanske vi en gång för alla kan konstatera att det inte går att går att garantera någon säkerhet i en sport som hockey. Bara göra det bästa av förutsättningarna.

... kontrovers: Alexander Steen tacklade Lasse Kukkonen i ryggen och spelade fram Marcel Müller till Modos matchvinnande 3-2-mål i torsdagens möte med Rögle. Visst skulle det ha varit utvisning, men Rögles tränare Dan Tangnes svarade för ett riktigt lågvattenmärke när han dagen efter matchen anklagade domarna för "att dutta med Steen".

... drygaste: Modos tränare Uffe Samuelsson vann den kampen med sina tramsiga svar på presskonferensen efter segermatchen mot Rögle: Se hans svar på journalisternas frågor här.

... vattendelare: Det skiljer sex poäng mellan åttan Frölunda och nian AIK. Inget jätteavstånd, men ändå en psykologisk faktor. Utmärkande för lagen som just nu ligger under slutspelsstrecket - AIK, Timrå, Rögle och Växjö - är att de har svårt att göra mål. Om inget drastiskt sker i de lagen är risken stor att det blir dålig spänning runt slutspelsstrecket. Spänningen kring kvalseriestrecket förefaller dock kunna bli desto bättre om det fortsätter i den här stilen.

... avsked: Växjös tränare Janne Karlsson grävde ned sig allt djupare i sitt hål med konstiga uttalanden och beskyllelser. Innan han på söndagen fick sparken var det domarna som fick sina fiskar varma - eller var det bullar?
Lyssna: Växjös coach totalsågar domarna

Rekommenderade nyheter
Skriv en kommentar

Mest kommenterade