Foto: Bildbyrån/Stefan Andersson
HARALDS PÖJKAR. Harald Lückner ger sin syn på den första fjärdedelen av Hockeyallsvenskan och tar ut sina favoriter i varje lag.

Tisdag 16 Okt 2012 15:00

Den stora kvartalsrapporten

Harald Lückner utvärderar allsvenskan

Hockeyallsvenskan börjar så smått att sätta sig. Då har Viasat Hockeys expert Harald Lückner fått i uppgift att ge sin ärliga syn på de 14 lagen i serien.
- De har underpresterat och jag är inte säker på att de har haft de bästa förberedelserna, säger han till exempel om degraderade Djurgården.

I går presenterade hockeysverige.se en kvartalsrapport från elitserien. Där var det Radiosportens veteranexpert Lars-Gunnar Jansson som gick igenom var och ett av elitserielagen. I dag fortsätter vi på samma spår, men lägger fokus på Hockeyallsvenskan som har hunnit avverka elva omgångar.

Till vår hjälp har vi tagit den tidigare elitserietränaren Harald Lückner som numera axlar rollen som expertkommentator för Viasat Hockeys allsvenska sändningar. Vi började pratstunden med att fråga Lückner hur han har upplevt inledningen på säsongen.
– Den har motsvarat förväntningarna. Hockeyallsvenskan är i allra högsta grad en produkt som håller hög klass just nu. Dessutom är det kul att kunna konstatera att det finns många överraskningar i tabellen. Det här är en serie där alla kan slå alla, konstaterar Viasat-experten.

Det har självklart varit mycket fokus på NHL-spelarna under säsongsinledningen. Vad tycker du om deras inträde i Hockeyallsvenskan?
- För oss som följer matcherna från sidan är det naturligtvis väldigt kul att titta på spelare som Landeskog, Kopitar, Backlund och Berglund. Samtidigt är jag kluven. Vi har en klubb som Troja-Ljungby som gör ett otroligt bra jobb utifrån sina förutsättningar, men som kan få svårt att hänga med när de stora elefanterna plockar in NHL-spelare.
– Blir NHL-lockouten kort kommer det kanske inte att betyda så mycket, men det blir intressant att se vad som händer om elitserien håller fast vid sitt beslut att inte ta in spelare och vi kommer till en kvalserie där de allsvenska lagen har gjort det.

Harald Lückners syn på de enskilda lagen:

Almtuna

Mattias Guter.
- De har det fortsatt tufft i Uppsala. De hade en topp för några år sedan när Jonas Rönnqvist var tränare där, men sedan har de gått ned sig. Jag får känslan av att de har svårt att få ihop laget. Det är många spelare som bor i Stockholm och pendlar till Uppsala. Det blir ett avbräck för dem. Det är viktigt för ett lag att få ihop lagkänslan och få en gemenskap även utanför isen.
Harald Lückners favorit:
- Mattias Guter. Han är en irrationell spelare som har hittat formen och producerat överlägset mest i laget. Han har hållit en väldigt hög nivå i sitt spel.

Asplöven
- En frisk fläkt som har bjudit på norrländsk optimism. De fick beskedet att de skulle få spela i Hockeyallsvenskan sent, men har lyckats göra det bästa av svåra förutsättningar. Jag tycker att de påminner om hur Malmö var för många år sedan, ett lag där många var revanschsugna för att de inte riktigt har fått chansen i andra klubbar. Vi har Lucas Sandström, Deilert, Hållberg och till och med Conny Strömberg som inte hade så många alternativ i slutändan. Det är spelare som kan gadda ihop sig och knyta näven för att visa att de fortfarande är att räkna med.
- För övrigt tycker jag att det är kul att vi har fått ett allsvenskt lag uppe i Norrbotten. Jag är gammal nog att ha varit med när de första lagen i Skåne dök upp och det gnälldes över det på grund av långa resor. Nu har Asplöven gått upp och det är skoj att hockeykartan utvidgas.
Harald Lückners favorit:
- Den som har stuckit ut är ju Lucas Sandström. Han har tagit för sig däruppe. När jag hade honom i Mora var han på samma nivå som Mattias Ekholm, men sedan flyttade han till Malmö för at han trodde att han skulle få en framträdande roll där och sedan vidare till Leksand där han hade problem med skador och sjukdomar. Lucas har bra kapacitet, men för att bli elitseriespelare måste man ha spetskompetens på någonting, ha någon enstaka grej som gör att man sticker ut.

Bik Karlskoga
- Bofors fortsätter att imponera säsong efter säsong. Här har nye tränaren
Foto: Pic Agency/Andreas Sätterman (Arkivbild)
Joel Gistedt.
Lenny Eriksson varit smart och inte ändrat något i framgångsreceptet. Äldre spelare som Wessner, Thelander och Näslund står för en stark värdegrund, en stolthet för hur man spelar och det kommer inte nya spelare som Olimb eller någon annan att gå in och ändra på. Man ställer sig i ledet och anpassar sig till omgivningen.
- Ska jag vara ärlig trodde jag att man skulle få ett mellanår när Bellissimo försvann till Timrå, men Joel Gistedt har varit precis så bra som han var för många år sedan när han kom fram. Han har axlat manteln på ett bra sätt i målet.
Harald Lückners favorit:
- Lille Marcus Nilsson, ”Lillis” som de kallar honom. Han var uppe och hälsade på oss i Mora för några år sedan och jag trodde inte att han skulle bli så här bra i Hockeyallsvenskan. Han har en teknik och en passningsförmåga som gör honom unik. Han påminner faktiskt om en spelare som Conny Strömberg.

Djurgården
- En negativ överraskning. De har underpresterat och jag är inte säker på att de har haft de bästa förberedelserna. Jag förstår lockelsen med att åka omkring och spela European Trophy, men om jag var tränare hade jag mött lag som Tingsryd och Örebro i stället för att träna på det spelet som väntar dem. Det är ett annat spel i allsvenskan och det måste man rätta sig efter.
- Det märks på de etablerade spelarna som Bremberg, Ottosson, ”Fimpen” Eklund och till och med Ölvestad som inte alls har kommit upp i normal standard. Nu verkar de haft fått ett lyft sedan Landeskog kom in. Det verkar vara en sympatisk kille och bra spelare som säkert kan hjälpa dem en hel del.
Harald Lückners favorit:
- Alexander Wennberg. Det är en frisk fläkt som har gått in och kört på utan några hämningar. Djurgården släpper fram duktiga juniorer i parti och minut och Wennberg är ännu ett exempel på det.

Karlskrona
Foto: Stefan Andersson
Julius Bergman.
- Nu sparkade de Tomas Kempe, men jag vet inte vad de förväntade sig egentligen? Det är en ny serie med nya förutsättningar och då gäller det att vara ödmjuk inför uppgiften. Att gå från division 1 till allsvenskan är ett stort steg och de bestämde sig tidigt för att behålla stommen i laget, det var något som både sportchef och styrelse var med på. Nu har de sparkat tränaren och plockat in två veteraner i McDonell och Hyvönen. Jag tycker att det känns överilat. För mig är det ingen överraskning att de ligger där de ligger.
Harald Lückners favorit:
- Den unge backen Julius Bergmansom är född sent 1995. Jag gillar när man vågar ta fram de här unga juniorerna som kan ta för sig mot bra motstånd.

Leksand
- Det är ett nytt koncept de har hittat. Nu bytte de knappt ut en enda spelare inför den här säsongen och det känns som om de äntligen har fattat vad det handlar om: kontinuitet och långsiktigt byggande. De har fått ihop en härlig blandning av unga spelare som Filip Forsberg och Jacob de la Rose och äldre trygga killar som Svedberg, Timander och Bergenström. Det viktigaste av allt var ändå att de fick behålla Hanses i kassen, även om han inte har spelat på topp än så kommer han att bli viktig i det långa loppet. Leksand är definitivt ett topp tre-lag för mig.
Harald Lückners favorit:
- Det är ändå Filip Forsberg. Han har mognat som spelare jämfört med i fjol när jag tyckte att han var en ganska enformig offensiv spelare. Nu har han verkligen visat vilken stor spelare han kommer att bli. Det är en kille med en väldigt stor verktygslåda.

Malmö
Foto: Bildbyrån
Henrik Hetta.
- Malmö gjorde en omstart i somras och så sent som i juni var det väl fortfarande oklart om de ens skulle ha något lag. Med tanke på det kanske man inte borde ha så stora förväntningar, men det blir ändå så per automatik för en så stor klubb som Malmö med en så stor arena som de ändå har.
- Det stora problemet har naturligtvis varit målskyttet. De har gjort 19 mål på elva matcher och det håller naturligtvis inte. Förra säsongen var det defensiven som var problemet, men den har varit bra nu och man har en riktigt bra målvakt i Pontus Sjögren.
Harald Lückners favorit:
- Jag gillar verkligen Henrik Hetta, ett riktigt rivjärn som kommer in och ger allt hela tiden. Hade alla i Malmö den inställningen hade laget gjort betydligt fler mål.

Mora
- De har gjort en omstart igen kan man säga. Varför förstår jag inte eftersom vi gjorde en för bara några år sedan. Framför allt tycker jag att de har för många utlänningar i laget, för många dåliga utlänningar. Nu skickade de i väg Rob Ricci som de hade hämtat från Danmark, men jag tycker att den andra kanadensaren, Tyler Gotto, är för dålig han också. I alla fall med tanke på att han är utlänning. Jag tycker att ska du ta in en utländsk spelare ska han tillföra spetskompetens. Sedan är det klart att en spelare som Anze Kopitar lyfter laget, men tyvärr får man inte ut max av honom eftersom han får spela med sin lillebror. Det går inte att spela en av seriens bästa spelare med en som är medioker. Det hade varit bättre om han hade fått spela med två killar som Viksten och Hilmerson, men nu är det som det är och han har ju själv bestämt att han ska spela med sin bror.
- Det som framför allt saknas i Mora är stora, starka backar som kan flytta på motståndarna runt kassen. Just nu ser det lite tunt ut där.
Harald Lückners favorit:
- Mikael Vikstrand. Han fortsätter sin fina utveckling och bildar ett mycket bra backpar tillsammans med Tom Nilsson. Det är två spelare som kompletterar varandra väldigt bra eftersom Micke har ett bra spelsinne och är en spelande back medan Tom är tuff, fysisk och bra defensivt. När Micke kom upp för två år sedan var han inte fysiskt redo för att spela i allsvenskan, men ge honom några år av bra sommarträning så kan han bli hur bra som helst. Han har ett enormt spelsinne, en väldigt bra blick för spelet.

Oskarshamn
Foto: Stefan Andersson
Daniel Ljungkvist.
- Det var samma sak som med Bofors. Jag trodde på en backlash, men de har visat att de håller hög klass. De ligger trea och ha inlett riktigt piggt även om de åkte på en mina mot Almtuna senast. Fredrik Söderström har fått ihop det här laget riktigt bra.
Harald Lückners favorit:
- Daniel Ljungkvist. Jag hade honom i HV71 och det är en kille som du vet vad du får av: hårt jobb och en hög lägstanivå. Han får inga rubriker, men jag är ganska säker på att han är en viktig spelare i deras omklädningsrum. Daniel är en ledare som visar vägen med handlingen snarare än snack. Han är inte den som står och domderar i omklädningsrummet.

Södertälje
- Jag trodde att de skulle spela betydligt bättre. Det har känts som om de varit rätt ute med den omstarten de gjorde efter degraderingen och nu med värvningar på typiska SSK-killar som Fredric Andersson och inte minst Robert Carlsson. Jag tycker att deras största problem har varit målvakts- och försvarsspelet. De har daltat för mycket med målvakterna även om Anton Forsberg har varit bra nu när han har fått spela kontinuerligt.
- Nu har laget fått ett lyft med genom att få in en helt ny kedja. Att få in spelare som Hagelin, Read och Jesper Thörnberg har lättat på trycket på de övriga spelarna. De spelade riktigt bra mot Malmö senast. Det jag är lite tveksam till är deras backsidan. Det är många unga och spännande backar som Emil Djuse och Robin Press, men de skulle behöva en äldre back som kan hålla de yngre i handen. Jordan Henry testade de ju, men han höll tydligen inte måttet. Nu väntar de på Fredrik Sonntag och tror kanske att han ska lyfta de andra backarna.
Harald Lückners favorit:
- Det är Emil Djuse, ett fynd av Per Nygårds. Han påminner en del om Moras Mikael Vikstrand sitt spelsätt och har fått en hel del förtroende i powerplay. För att inte ha spelat på någon högre nivå än i Östersund tidigare har han gjort det riktigt bra.

Tingsryd
- Nu har jag inte sett dem jättemycket, men det är ett lag som har jättemycket nytt i laget. 15-16 nya spelare och en ny tränare, då får man räkna med att det tar tid att få ihop laget. Sedan tror jag att det är ett
Jordan Smotherman.
stort steg för Petter (Nilsson) att gå från att vara J20-tränare till att träna ett allsvenskt lag, även om han har hjälp av sin brorsa Rolf. Laget fick en ganska knackig start, men det blev naturligtvis bättre när man fick in en viss Viktor Fasth mellan stolparna.
- Om jag förstod det rätt skulle Tingsryd göra en Troja och satsa på kontinuitet, men i stället blev det precis tvärtom. Det är svårt att få till det när man har så stora omvälvningar i klubben hela tiden. Det har blivit lite för mycket av en främlingslegion i Tingsryd. Jag tror att laget kommer att hamna någonstans kring åttonde till tolfte plats.
Harald Lückners favorit:
- Det får bli Jordan Smotherman. Han är en av dem i laget som har motsvarat förväntningarna och producerat på en jämn nivå.

Troja-Ljungby
- De gör det oerhört bra med små medel. Sportchefen Jerry Andersson – Mr. Troja som man får kalla honom – har byggt på sikt och hittat ett bra sätt att leda klubben på. De satsar alltid på att ha tio egna produkter i laget och lyckas alltid med det. Nu har de dessutom en tränare i Patrik Ross som har en vinnarskalle utan dess like och som vet hur man gör för att få med sig omgivningen. Troja har satsat på kontinuitet och det är rätt stil.
Harald Lückners favorit:
- Christoffer Bengtsberg har överträffat förväntningarna jag hade på honom. Han hade det tufft hos oss i Mora i fjol, men nu verkar han ha hittat rätt nere i Ljungby där han har varit tidigare och känner trygghet.

Västerås
- Jättemycket nytt i laget. Jag trodde att de skulle få svårt att ersätta kedjan med Broc Little, William Karlsson och Peter Öberg som kanske var hela allsvenskans
Foto: Bildbyrån (Arkivbild)
Brady Leisenring.
bästa i fjol. De startade bra, men fick en dipp när Patrik Berglund kom in. Sedan har Lars Johansson spelat väldigt bra i mål samtidigt som man lyckades bra med att få ihop kedjan med Leisenring, Fornataro och Zettergren, som till och med har varit bättre än NHL-kedjan. Frågetecknet jag har på Västerås är på backsidan. De har ingen riktigt spelskicklig kille i stil med Mitell där längre.
Harald Lückners favorit:
- Matt Fornataro. Påminner lite om Jason Krog eftersom han är en rajtare med bra händer som får saker att hända i offensiven.

Örebro
- Ett lag som gick i Leksandsfällan förra säsongen. De började värva spelare sent, tog in Ville Nieminen och Daniel Åhsberg samt bytte målvakt mitt under kvalserien. Det var ett misstag tycker jag. Nu har man satsat lite annorlunda på framför allt backsidan med spelande backar som Mitell och Gartner samtidigt som man har tappat en del i tyngd i och med att Frisk och Warg har försvunnit. Över huvud taget har man tappat många fysiska spelare och ersatte dem med lite tunnare, mer offensiva och tekniska spelare som Yetman och Simon Olsson. De har några av allsvenskans vassaste kedjor offensivt, men vi får se om målvakterna håller. För Stefan Ridderwall är det upp till bevis nu.
Harald Lückners favorit:
- Jared Aulin. Han är en sådan spelare som är värd entrépengen för att se. Jag fattar fortfarande inte att det inte funkade för honom i Leksand. Det är en spelare som är bra på allt – powerplay, boxplay och spel fem mot fem. För många av de här importerna är det så jäkla noga att göra poäng, men Aulin är en lagspelare som alltid ger allt samtidigt som han har skickligheten att kunna producera.

Rekommenderade nyheter
Skriv en kommentar

Mest kommenterade