Foto: Getty Images
LYFTER SIG ÖVER MÄNGDEN. Aleksander Barkov spelade JVM för Finland redan i fjol. I år förväntas han få en nyckelroll i laget.

Lördag 3 Nov 2012 14:00

Det finska underbarnet

Barkov tippas gå tidigt i draften

Aleksander Barkov har inlett säsongen i FM-ligan i stor stil. Han har hittills snittat en poäng per match och har blivit en allt större förhandsfavorit inför NHL-draften nästa sommar.
– Det känns kul att få mäta sig med ligans toppspelare, säger Aleksander Barkov till liigaporssi.fi efter höstens succé.

Aleksander ”Sasha” Barkov jr, son till den ryske före detta landslagsspelaren Alexander Barkov tar just nu FM-ligan med storm.
I fjol stod han under sin debutsäsong i seniorsammanhang för 16 poäng på 32 matcher med Tappara. I år har det hittills blivit 19 poäng på lika många matcher.
– Det har börjat ganska bra. Kedjekompisarna har hjälpt mig mycket, säger Aleksander Barkov till liigaporssi.net.

Den ständigt ödmjuke Barkov har bland annat fått förtroendet med den rutinerade veteranen Ville Nieminen i lagets andra kedjeformation och samarbetet har fungerat mycket bra.
– Han är lite som en av juniorerna, säger Aleksander Barkov gällande sin kedjekamrat.
– Han spelar på samma sätt som jag och har stor motivation till ishockeyn, fortsätter han.

I veckan anslöt dessutom dansken och lockoutspelaren Jannik Hansen till klubben. Vancouver Canucks-anfallaren fick i sitt första framträdande bilda kedja med just Barkov och Nieminen. Trion visade upp ett uppoffrande spel där både Nieminen och Hansen fick ihop tre poäng vardera. Barkov gick dock poänglös av isen men noterades för +1 i matchen.

Stor roll väntar i JVM

Foto: Bildbyrån/Joel Marklund
YNGST GENOM TIDERNA. Aleksander Barkov blev den yngsta finska spelaren genom tiderna att göra mål i ett JVM förra säsongen.
Hemligheten bakom Barkovs succé i år stavas träning. I somras körde han intensiv fysträning på hemmaplan tillsammans med sin ”mentor” Ville Nieminen.
– Jag lärde mig mycket nytt. Vi tränade styrka, fysik och uthållighet. Han (Nieminen) är lite som en personlig tränare för mig, berättar Barkov för tappara.fi.

Aleksander Barkov gjorde ett riktigt starkt JVM för Finland i Calgary/Edmonton i vintras med fyra poäng på sju matcher när Finland slutade fyra i turneringen. I årets JVM-turnering i Ryssland väntas Barkov ta en ännu store roll i laget.
– Han är en väldigt smart spelare och en god lagspelare för oss. Jag gillar honom för att han är en ödmjuk kille. Han vill lära sig mer och mer hela tiden. Låt oss hoppas att han håller sig skadefri för vi har stora förhoppningar på honom, säger Finlands förbundskapten Harri Rindell till nhl.com.

Inför nästa års NHL-draft är Barkov högt rankad av experter och vissa tror att vi kommer att få se den unge finländaren gå bland de fem främsta i den första rundan. En av dem som tror starkt på Barkov är TSN-scouten Craig Button.
– Han är med i diskussionerna till att hamna högt i draften 2013. Han fyllde just 17 år i september, han gjorde debut i FM-ligan med Tappara i fjol och visade att han är en riktigt bra spelare. I år är det han som leder laget. Tittar man på Barkov så ser vi en stor spelare, han kan både göra mål och lägga fram fina passningar. Det finns inte någon anledning för mig att inte tro att han kan ta förstaplatsen i draften nästa år, säger Button i en intervju på sportkanalen.

Lever i nuet
Foto: Getty Images
NHL-scouternas ögon är med andra ord fästa vid superlöftet den här säsongen.
– Jag tänker inte på dem alltför mycket. Jag spelar för laget och försöker vinna matcher. Ibland tänker jag förstås på draften men jag försöker att leva i nuet, säger Barkov till nhl.com.

Aleksander Barkovs ryske far med samma namn är för närvarande assisterande tränare i KHL-laget Ak Bars Kazan. Många har, enligt Barkov själv, undrat om det skulle kännas naturligt för honom att åka över till Ryssland och samtidigt ha sin far som tränare. Han berättar dock i intervjun med nhl.com att han trivs bra med att spela i FM-ligan och att han inte vill ha en alltför ishockeyrelaterad relation med sin far. Sedan tidigare har han dessutom redan haft sin far som tränare under åren i ungdomslagen. För Barkov är det i första hand just nu spel i finska ligan som gäller och den högsta drömmen är att i framtiden ro hem ett NHL-kontrakt.

Finländaren ligger för närvarande på tionde plats i den totala poängligan och femma i skytteligan med sina tio fullträffar. Tappara ligger i mitten av tabellen och har under hösten redan nu visat att laget kan komma bli att räkna med i ett eventuellt slutspel inkommande vår.

Rekommenderade nyheter
Skriv en kommentar

Mest kommenterade