Foto: eliteprospects.com
William Nylander Altelius.

Fredag 9 Nov 2012 10:00

Här är nästa generation Nylander

"Våra stilar är ganska olika"

Poängbäst i J20 Superelit som 16-åring. William Nylander Altelius kan vara Sveriges nästa supertalang. Nu siktar han på allsvensk debut i Södertälje - och kanske till och med spel tillsammans med pappa Michael.
- Det har varit prat om det och det skulle faktiskt vara en dröm. Det skulle vara coolt, men framför allt riktigt kul, säger William Nylander Altelius till hockeysverige.se.

STOCKHOLM Jargongen är hård och kaxig, men inte utan glimten i ögat. William Nylander Altelius skrattar rått tillsammans med lagkompisen Oliver Kylington när de drar sig till minnes Michael Nylanders misstag på en J20-träning med Södertälje några veckor tidigare.
- Du fattade ju inte ens övningen, du åkte helt fel, garvar den 16-årige sonen och gör en high five med Kylington.

Pappa Nylander, som sitter på andra sidan bordet på det fashionabla kaféet i närheten av Östermalmstorg, är inte sen att ge svar på tal.
- Äh, ni fick ju inte låna pucken på hela träningen. Jag funderade ju på att ge er varsin napp så att ni skulle sluta grina, säger "Nyllet" i ett försök att få stopp på tonåringarnas hejdlösa skratt.

"Pappa skjuter inte så bra"

Foto: Uffe Bodin
Det hjälper föga. Smädelserna fortsätter att bollas fram och tillbaka mellan generationerna på varsin sida om bordet, utan att någon avgår med segern. Just det lekfulla kynnet verkar ha gått i arv från far till son. Både verbalt och i agerandet på isen. Precis som Michael Nylander är William Nylander Altelius en underhållare som kan göra det oväntade med pucken.
- Jag skulle beskriva mig som en spelare som vill göra mål, spela fram till mål och åka mycket skridskor. Irrationell och offensiv, säger 16-åringen.

På frågan om han tycker att han påminner om sin pappa som spelare ler William i mjugg.
- Nej, han kan ju inte skjuta så bra, säger han och skrattar.
- Jodå, vi är ganska lika. Han har lärt mig det mesta jag vet faktiskt och har lärt mig mycket om hur jag måste agera både offensivt och defensivt. Vi är nog ganska lika på ett sätt, men på ett annat sätt är vi inte det.

Hur är ni inte lika?
- Våra stilar är ganska olika. Jag är ganska djup i skridskoåkningen och han är ganska rak. Han kanske är bättre att passa pucken... Än så länge i alla fall.

"Vill bara lira för Sverige"
Ett nytt skratt. Det kan han gott kosta på sig. Just nu är William Nylander Altelius poängbäst i J20 Superelit med sina 26 poäng (9+17) på 18 matcher. Det har hjälpt honom att bli uttagen i U18-landslaget till den pågående fyrnationsturneringen i Ann Arbor, Michigan. Och kanske kan han bli aktuell för spel i U18-VM till våren. Som hockeysverige.se rapporterade förra veckan uppfyller Nylander Altelius egentligen inte villkoren för att företräda Sverige i IIHF-sanktionerade turneringar eftersom han inte har spelat i landet tillräckligt länge, men Svenska ishockeyförbundet har ansökt om dispens.
- Jag vill bara lira för Sverige, det finns inget annat, säger William Nylander Altelius.
- Det vore tråkigt att missa chansen att spela U18-VM, men eftersom jag är ett år yngre än de andra i U18-landslaget kan jag få en till chans nästa säsong. Vi får se vad som händer.

En av ynglingens stora målsättningar den här säsongen har annars varit att slå sig in i SSK:s A-lag. Än så länge har han inte hunnit debutera, men de senaste veckorna har han tränat med A-laget och med tanke på klubbens digra skadelista kan det säkert uppstå möjligheter när han återvänder till Sverige efter turneringen i USA.
- Målsättningen har hela tiden varit att spela i A-laget, men även att göra mål och poäng där, säger han.
- Vi får se vad de (i A-laget) tycker om mig, men jag hoppas att det kan hända något snart.

Och kanske kan det rent av bli så att William Nylander Altelius får chansen att spela med pappa Micke innan säsongen är över. "Nyllet" har tränat med både Vita Hästen, där hans lillebror Peter Nylander återfinns, och SSK under sin väg mot en comeback efter de blindtarmsbesvär han drabbades av tidigare i höst. William utesluter inte att så blir fallet.
- Det har varit prat om det och det skulle faktiskt vara en dröm. Det skulle vara coolt, men framför allt riktigt kul.
- Men vi får väl se om han också tycker det, skrattar William Nylander Altelius.

Vill fortfarande spela i NHL
Foto: Bildbyrån
Michael Nylander.
Pappa Michael säger varken bu eller bä.
- Händer det så händer det. Det vore naturligtvis oerhört kul om det skulle bli av, säger han.
- Nu är det lockout i NHL och jag vill helst tillbaka dit, men kommer det en möjlighet får vi kika på det då.

Och hur ser du på att eventuellt spela med brorsan Peter i Vita Hästen?
- Det är klart att det vore kul att spela med brorsan, göra ett gästspel eller så, men det får framtiden utvisa hur det blir med den saken, svarar "Nyllet" som aldrig har spelat med Peter tidigare.
- Jag såg honom en gång i Vita Hästen nu i höst. Det var första gången på 20 år som jag över huvud taget har sett honom spela live.

Kanske finns det alltså en chans att Michael Nylander både hinner uppfylla sonen Williams dröm och spela med sin lillebror för första gången i karriären. Allt under en och samma säsong. För trots att han har hunnit bli 40 år finns suget efter hockey fortfarande kvar.
- Jag tränar med sönerna på somrarna och har därför inte haft problem att motivera mig. Jag tycker inte att det är jobbigt att hålla i gång, konstaterar han.
- Dessutom tycker jag fortfarande att det är jäkligt kul med hockey.

Rekommenderade nyheter
William Nylander Altelius om...
... sin brokiga hockeybakgrund på grund av pappas NHL-karriär:
"Jag har spelat i New York, Washington, Chicago och Florida förutom Sverige förstås då. Bäst var det nog faktiskt i Chicago där jag spelade för Chicago Mission. Där hade jag Anders Sörensen som tränare, han som är assisterande tränade i SSK nu. Då kände jag att det började släppa. Jag lärde mig hur mycket som helst under honom. Vi mötte riktigt bra motstånd och jag fick jättebra utveckling."

... han ska spela kvar i Sverige eller flytta tillbaka till Nordamerika nästa säsong:
"Det finns många spännande vägar, men jag tror att det är Sverige jag vill spela i. Det känns bäst för mig nu när det har gått så bra för mig här hemma."

... sina framtidsdrömmar:
"Det är att komma till NHL och få lira i ett lag man har drömt om att få lira i, gärna New York eller Chicago där man har bott förut. Jag älskar de ställena."

RÖSTER OM WILLIAM:

Pappa Michael Nylander
"Han har bra tryck i skridskoåkningen när han kommer upp i fart. Sedan är han väldigt teknisk i åkningen också, bra på små ytor, ser isen ganska bra och en bra avslutare faktiskt."

U18-landslagets förbundskapten Rickard Grönborg
"Precis som Micke gillar han att ha mycket puck och är en speldosa som suger åt sig motståndare och levererar puckar. Det är ett spelgeni. Han flyttar puck samtidigt som han kan göra mål."
Skriv en kommentar

Mest kommenterade