Foto: Bildbyrån
Michael Raffl.

Tisdag 20 Nov 2012 22:25

VIDEO: Osannolik vändning av Leksand

Hämtade in tremålsunderläge

Leksand bjöd på årets kanske starkaste upphämtning i toppmötet borta mot Västerås. Fem minuter in i andra perioden var de utspelade masarna i underläge med 4-1. Ledda av Michael Raffl hittade dock leksingarna raketbränslet, satte fyra mål inom loppet av tio minuter och kunde sedermera vinna med 6-5 efter straffar.
- Det är inte många lag som klarar av att göra en sådan vändning, säger Leksands tränare Andreas Appelgren.

Alla de höga förväntningar som fanns på det allsvenska toppmötet mellan Västerås och Leksand infriades med råge. Det bjöds på en fantastisk hockeyfest med mängder av chanser, 93 skott på mål, elva mål och en smått osannolik vändning.

Till en början var Leksand inte alls med på banan utan det var Västerås för hela slanten. Anförda av NHL-stjärnorna Patrik Berglund, Mikael Backlund och Brendan Mikkelson körde man över sina gäster i den första perioden. VIK ryckte snabbt åt sig en 3-0-ledning efter två mål och ett assist av Berglund, tre assist från Backlund och Mikkelsons första allsvenska mål. Faktum är dock att ledningen kunde ha varit mycket större än så, men i stället för ytterligare ett mål framåt för Västerås släppte man in en sen reducering till 3-1.
- Vi spelar riktigt bra just nu. Har ett bra försvarsspel och tar vara på våra chanser. Synd bara att de får in en puck i slutet, sade Berglund till Viasat Hockey i den första periodpausen.

I den andra perioden fortsatte sedan Västerås på den inslagna vägen och satte 4-1 innan Leksand släppte lös en otrolig offensiv och vände matchen. Inom loppet av tio minuter svarade masarna för inte mindre än fyra mål och vände underläge 4-1 till ledning 5-4. Det sista målet från Pär Edblom kom i samband med att periodsignalen gick och fick därför videogranskas innan det godkändes.

Raffl avgjorde med "Foppa-straff"
Det var dock inte slut på svängningarna där. I den tredje perioden var det nämligen Västerås tur att ta sig tillbaka från ett underläge. Med knappa åtta minuter kvar satte Mikkelson kvitteringen i powerplay, assisterad av Berglund som därmed svarade för sin fjärde poäng för kvällen.

Efter en mållös förlängning där Västerås tryckte på för ett avgörande fick matchen sedan avgöras på straffar. Där klev Leksands stora frontfigur för kvällen, Michael Raffl, fram på nytt. Österrikaren, som redan tidigare svarat för 1+1 i matchen och varit inblandad i det mesta i Leksands offensiv, stod för en riktig "Foppa"-dragning och lurade Lars Johansson i Västerås kasse helt. När sedan Patrik Hersley också förvaltade Leksands andra straff medan Västerås brände sina två försök var gästernas seger i hamn.

De två poängen betydde att Leksand behöll serieledningen. Så som matchen såg ut kunde man dock förstå att Leksands tränare Andreas Appelgren också hade en del att fundera över efter segern.
- Det finns två sätt att se på den här matchen. Den insats vi står för i den första perioden är under all kritik, så får det bara inte se ut. Bara för att vi sedan kommer tillbaka och vinner får vi inte tycka att det är okej, säger Appelgren till Viasat Hockey och fortsätter:
- Å andra sidan kan man också se på den fantastiska vändning vi gör. Det är säsongens viktigaste seger hittills och kan fortsatt vara så när vi ser tillbaka på säsongen när den är över. Det är inte många lag som klarar av att göra en sådan vändning.

Rekommenderade nyheter
Västerås - Leksand 5-6 (3-1, 1-4, 1-0, 0-0, 0-1)
Första perioden: 1-0 (00.42) Patrik Berglund (Mikael Backlund, Jonas Emmerdahl), 2-0 (04.45) Brendan Mikkelson (Patrik Berglund, Mikael Backlund), 3-0 (12.35) Patrik Berglund (Mikael Frycklund, Mikael Backlund), 3-1 (19.24) Michael Raffl (Pär Edblom).
Andra perioden: 4-1 (04.53) Marcus Eriksson (Andreas Lindh, Mikael Frycklund), 4-2 (09.54) Jens Bergenström (Jacob Blomqvist, Mark Hurtubise), 4-3 (11.18) Patrik Hersley (Jon Knuts), 4-4 (15.18) Tobias Forsberg (Michael Raffl, Pär Edblom), 4-5 (19.59) Pär Edblom (utan assist).
Tredje perioden: 5-5 (12.18) Brendan Mikkelson (Patrik Berglund, Tim Heed), spel fem mot fyra.
Straffar: 5-6 Michael Raffl.

Skott: 53-40 (18-12, 13-16, 13-8, 9-3, 0-1).
Publik: 4 783.
Skriv en kommentar

Mest kommenterade