Foto: All Over Press/Daniel Malmberg
OMSTART. Efter en tung säsongsinledning i Frölunda får Patrick Galbraith chansen till speltid i Oskarshamn.

Onsdag 21 Nov 2012 13:00

"Orättvist att jämföra oss med Henke"

Galbraith mot omstart i Oskarshamn

Han har bara fått stå tre elitseriematcher under säsongsinledningen. Nu får Frölundas målvakt Patrick Galbraith chansen att spela sig i form i Hockeyallsvenskan. I kväll debuterar dansken för Oskarshamn.
- Får jag inte spela så mycket resten av säsongen så finns det givetvis en risk att jag förlorar min plats i landslaget, säger Galbraith till hockeysverige.se.

I fredags kunde ni läsa här på hockeysverige.se att Frölunda och Oskarshamn planerade ett målvaktsbyte. Linus Fernström åker till Göteborg för att prova på elitseriespel med Frölunda medan Patrick Galbraith reser till Oskarshamn för att få speltid.

I kväll debuterar Galbraith för Oskarshamn när laget möter Karlskrona. Hockeysverige.se fick en pratstund med dansken inför matchen.

Hur reagerade du på att lånas ut till Oskarshamn i Hockeyallsvenskan?
- Jag vet inte om jag reagerade något speciellt eftersom vi, jag och Frölundas målvaktstränare Jonas Forsberg, har snackat om det här ett tag.
- Jag ser det som en bra grej att få chansen att spela lite matcher i Hockeyallsvenskan. Dessutom är jag själv delaktig i det här beslutet.

Frölunda har i media fått en del kritik för målvaktsspelet i inledningen av säsongen, hur ser du på den kritiken?
- Det där vet jag inte så mycket om eftersom jag inte läser speciellt mycket vad som skrivs om oss i tidningarna eller på webben. Nu har jag själv inte spelat så många matcher (tre) i elitserien utan det har varit Julius (Hudacek) som spelat mest och jag tycker att han gjort det bra.
- Sedan finns det många som helst vill se Henke Lundqvist i Frölunda och det kan vara lite orättvist att jämföra oss båda med världens bästa målvakt, skrattar Galbraith.

Slovaken Julius Hudacek är liksom Patrick Galbraith ny i Frölunda den här säsongen. Hudacek hade Södertälje SK som sin senaste klubbadress medan Galbraith förra säsongen spelade för Slovan Bratislava, Adler Mannheim och Espoo Blues.
- Det fungerar bra mellan mig och Julius. Han är en väldigt trevlig kille och vi lärde känna varandra bra redan från början.
- Däremot så jobbar vi inte så mycket tillsammans på träningarna. Forsberg kör vissa saker med Julius och andra saker med mig beroende på vad han anser att vi behöver träna på.

Du har bara spelat tre elitseriematcher och fem matcher i European Trophy, är det risk för att du är lite rostig?
- Svårt att säga. Det spelar ingen roll hur hårt du tränar det är ändå inte samma sak som att spela matcher. Jag har ibland haft uppehåll i flera veckor mellan matcherna och då är det inte samma sak som när du spelar två, tre matcher i veckan.
- Det känns i alla fall väldigt bra och jag tror inte att det ska vara några problem att komma igång.

Har Danmarks förbundskapten Per Bäckman sagt något om att det finns en risk att du förlorar landslagsplatsen om du inte får speltid?
- Klart att han vill se mig spela matcher. Men jag har varit med i landslaget så pass mycket att jag tror att Pelle vet vad han har mig.
- Men får jag inte spela så mycket resten av säsongen så finns det givetvis en risk att jag förlorar min plats i landslaget.

Två danskar till i Oskarshamn
Oskarshamn är alltså Patrick Galbraiths tillfälliga klubbadress. En klubb som han spelat mot med både Björklöven och Leksand.
- Vi har snackat om att jag ska spela här två eller tre matcher i första hand. Sedan får vi se hur det ser ut i Frölunda. Det kan ju hända både det ena och det andra med skador och sådant.
- Jag har följt Oskarshamn en del under säsongen eftersom Linus (Fernström) spelat där och han tillhör ju Frölunda. Sedan har jag dessutom två landsmän i laget plus Maksim Matushkin som jag spelade tillsammans med i Björklöven.

Landsmännen du syftar på är alltså Morten H. Poulsen och…
- … Kirill Starkov. Man tror inte att han är dansk när man hör namnet. Starkov är född i Sovjet, men hans pappa (Oleg) spelade många år i danska ligan. Jag och Kirill har spelat mot varandra när vi var yngre och känner varandra bra. Det dröjde ända tills han blev senior innan han blev dansk medborgare och då alltså kunde spela i landslaget så vi spelade inte tillsammans i några juniorlandslag. Men vi är glada att han till slut tog det beslutet.
- Morten känner jag ju också bra från landslaget. Han är också en bra kille och en bra spelare.

I kväll väntar alltså match mot Karlskrona, hur går tankarna inför den matchen?
- Jag vet inte om jag har speciellt många tankar om matchen eller Karlskrona alls, haha…
- För mig handlar det om att i första hand släppa loss oavsett vad det står på min egen tröja eller vad det står på motståndarnas tröjor. Jag måste ha fokus på att göra mitt jobb så bra som möjligt.

Blir du nervös inför en match med Oskarshamn i Hockeyallsvenskan?
- Jag är alltid nervös när jag ska spela och jag vill också bli nervös. Då vet jag att jag är rätt fokuserad. Sedan är det bara att gilla läget och gå ut och ha kul.

Hur många mål gör Karlskronas danske landslagsspelare, Jesper Jensen, på dig ikväll?
- Han kommer inte göra något, haha…

Rekommenderade nyheter
Kvällens matcher
Hockeyallsvenskan
Örebro – Djurgården (Viasat Hockey)
Almtuna – Troja (S24)
Tingsryd – Södertälje (S24)
Oskarshamn – Karlskrona (S24)
Skriv en kommentar

Mest kommenterade