Foto: Bildbyrån/Niklas Larsson
HÖRNSTENAR. Patrik Berglund och Mikael Backlund har fått fart på Västerås.

Torsdag 13 Dec 2012 12:30

"NHL-spelarna har lyft resten av laget"

Västerås gläds åt framgångarna

Västerås tog in de egna produkterna Patrik Berglund och Mikael Backlund under NHL-lockouten. Tillsammans med den kanadensiske backen Brendan Mikkelson har duon gjort succé i allsvenskan.
- Det har verkligen varit positivt och även lyft våra andra spelare, säger sportchefen Niklas Johansson till hockeysverige.se.

Västerås är, precis som Södertälje, Hockeyallsvenskans stora vinnare under NHL-lockouten. Klubben lyckades få hem både Patrik Berglund och Mikael Backlund. Dessutom har klubben stärkt upp med 25-åriga backen Brendan Mikkelson, till vardags lagkamrat med Mattias Öhlund, Anders Lindbäck och Victor Hedman i Tampa Bay Lightning.

Men nu är det många av lockoutspelarna som har börjat lämna landet och ligan på grund av skattereglerna som gör att de kan tvingas betala skatt i båda Sverige och Nordamerika. Bland annat har alla tre Djurgårdsspelarna, Patric Hörnqvist, Gabriel Landeskog och Douglas Murray valt att antingen åka tillbaka till USA eller spela i en annan liga. Samma sak gäller Södertäljes Jonathan Ericsson och Nicklas Grossmann.

Hur ligger det till med Västerås tre NHL-stjärnor? Hockeysverige.se lyssnade med klubbens sportchef Niklas Johansson och började med att fråga om hur det ser ut för Mikael Backlund.
- Mikael är kvar efter landslagsuppehållet. Kontraktet med Backlund gäller hela säsongen.
- Han har verkligen varit jätteduktig sedan han kom till Västerås igen och han har bidragit med både en attityd och inställning till gruppen. Sedan har han också gjort bra med poäng.

Samma sak gäller väl kontraktet med Patrik Berglund?
- Precis, och samma sak med Berglund som med Backlund. Han är en härförare på isen och en riktig vinnare. Patrik ställer krav på sin omgivning både utanför och på isen.

Kände du lite oro när Berglund i sina inledande matcher inte direkt visade upp något storspel?
- Nej, det var vi definitivt inte. Vi förstod att det skulle ta lite tid eftersom det hade gått nästan en månad innan han klev på med oss. Under den månaden hade han inte tränat speciellt bra på is.
- Sedan har Patrik en ganska stor kropp så det går inte lika snabbt för honom som för en liten duracellkanin att komma igång.

Vad gäller för Brendan Mikkelson?
- Han är också kontrakterad för hela året. Brendan har också varit otroligt bra och oerhört stabil. Bra spelare med pucken, fysiskt bra i egen zon. En allroundback som gör ett bra jobb varje dag.

När frågan kommer upp om Västerås tittar på fler NHL-förstärkningar om lockouten håller i sig är Niklas Johansson kort i svaret.
- Inga kommentarer.

Flera allsvenska klubbar som exempelvis Malmö, Tingsryd och Leksand har eller har haft tufft ekonomiskt vilket gör att många frågar sig hur NHL-förstärkningarna tär på klubbarnas ekonomi. I Västerås fall påverkas den inte alls.
- Vi har externa sponsorer på alla tre, så klubbens ekonomi berörs inte alls av att de spelar hos oss.

Hur har mentaliteten i laget påverkats av att få in tre NHL-spelare i laget?
- Det har verkligen varit positivt och även lyft våra andra spelare. Man ser en bra utveckling på flera stycken. Du kan ta exempelvis junioren Mikael Frycklund som har spelat tjugo omgångar, om inte mer, med Berglund och Backlund. Det här kommer han att bära med sig till nästa säsong eftersom det är just en bra utvecklingsbit att få spela med de båda.

Pratar du då bara om det som händer på isen eller även det som sker vid sidan av isen?
- Jag skulle nästa vilja säga att den viktigaste lärdomen tar killarna utanför isen. Det är en utbildningsfas där också. Man lär sig jobba med sig själv och att vara där varje dag för att göra sitt jobb. Det är lika viktigt på träning som på match. Till det bidrar proffsen väldigt mycket eftersom de ligger långt framme. Att vara på plats varje dag för att sedan kunna stänga av när man går därifrån.

David Lundbohm har ni skickat ner till Tommy Samuelsson i Vienna Capitals. Där har han spelat runt tio matcher och är fortfarande poänglös. Är det en spelare som ni kan ta hem till Västerås igen om ni vill?
- Ja, det har vi möjligheten till eftersom han är utlånad från oss till Vienna.

Vad händer i Västerås under landslagsuppehållet?
- Vi tränar stenhårt, sedan kommer vi ha en lite julfest i kväll och det är i stort sätt den lilla ledighet vi kommer att ha.

Patrik Berglund har svarat för 27 poäng på 25 matcher, Mikael Backlund 27 poäng på 20 matcher och Brendan Mikkelson har fem poäng på tolv matcher.

Rekommenderade nyheter
Skriv en kommentar

Mest kommenterade