Foto: Bildbyrån
Filip Forsberg hade en hel rad klara chanser i mötet med Kanada utan att lyckas näta.

Lördag 22 Dec 2012 17:42

Kanada straffade Juniorkronorna

Pettersson ut på bår i Sveriges förlust

Det blev dubbel olycka för Juniorkronorna i genrepet inför JVM. Dels så tappade man ledning och förlorade med 2-1 mot Kanada efter straffar och dels blev Jesper Pettersson utburen på bår efter en ful tackling från Kanadas Boone Jenner. Det mesta talar nu också för att Linköpingsbacken missar JVM.

Juniorkronorna öppnade starkt i genrepet inför JVM mot Kanada i finska Vantaa. Det svenska laget skapade flera fina chanser under matchens inledning och fick till slut också utdelning i powerplay. Efter en fin inbrytning framför mål av Elias Lindholm kunde Alexander Wennberg snappa upp returen från Brynäscenterns skott och sätta 1-0 till Sverige bakom Jordan Binnington i Kanadas kasse.

Även Kanada hade flera goda chanser i en öppningsperiod som präglades av utvisningar men Joel Lassinantti stod pall i den svenska kassen. Därför kunde också Sverige gå till periodvila med ledning trots att kanadensarna vann skotten i perioden med 11-9.

Pettersson utburen på bår
I den andra perioden fortsatte Kanada att dra på sig den ena utvisningen efter den andra. Sveriges spel i powerplay stämde dock inte alls. Filip Forsberg hade visserligen flera klara lägen men Sveriges lagkapten fick inte till det i avslutningarna och utdelningen uteblev.

Foto: Bildbyrån
NÄSTA AVBRÄCK. Jesper Pettersson blev utburen på bår efter en ful tackling från Kanadas Boone Jenner och lär nu missa JVM på grund av detta.
I stället åkte man på en ny tung skadesmäll. Linköpingsbacken Jesper Pettersson åkte på en ful tackling av Boone Jenner när pucken inte ens var i närheten. Kanadensaren fick matchstraff, Pettersson blev utburen på bår och de första rapporterna från kanadensiska TSN talar om brutna revben och en axel ur led på den svenska backen. Det skulle i så fall innebära att ytterligare en spelare kan räknas bort från JVM för svensk del.

Inte heller kunde Juniorkronorna efter detta hitta rätt i sitt powerplay. I stället drog man på sig två egna utvisningar och när Kanadas femminutersutvisning var över kom också kvitteringen. Speedkulan Jonathan Drouin ställdes fri med Lassinantti och gjorde inget misstag. Ställningen var således 1-1 inför slutperioden.

Vikstrand målskytt i straffläggningen
Trots flera fina chanser för båda lagen under tredje perioden skulle det inte bli några mer mål i matchen. Även förlängningen blev mållös och matchen fick därför avgöras på straffar. Där var Kanada starkast och vann straffläggningen med 2-1 efter mål från Jonathan Huberdeau och Ryan Nugent-Hopkins, Mikael Vikstrand var enda svensk som lyckades förvalta sin straff.

På det stora hela svarade Juniorkronorna för en fullt godkänd insats men den här matchen kommer mest kommas ihåg för Jenners fula överfall på Pettersson. Mycket talar också för att Jenner nu kommer bli avstängd under åtminstone några matcher i JVM.Rekommenderade nyheter
Kanada - Sverige 2-1 (0-1, 1-0, 0-0, 0-0, 1-0)
Första perioden: 0-1 (09.39) Alexander Wennberg (Elias Lindholm, Sebastian Collberg), spel fem mot fyra.
Andra perioden: 1-1 (17.22) Jonathan Drouin (Ty Rattie, Nathan MacKinnon).
Straffar: 2-1 Ryan Nugent-Hopkins.

Skott: 33-32 (11-9, 11-13, 10-6, 0-4, 1-0).
Publik: 2 232.
Skriv en kommentar

Mest kommenterade