Foto: Bildbyrån/Marcus Eriksson
Johan Andersson.

Fredag 11 Jan 2013 12:00

SSK klarar sig utan NHL-stjärnorna

"Haft ett bra lagspel hela säsongen"

Mora och Västerås åkte på tunga förluster. Men för det tredje "lockoutlaget" Södertälje fortsätter segrarna att komma även utan NHL-spelarna.
- Vår styrka i Södertälje är att vi är ett lag utan stjärnor som sticker ut eller en enbart en förstakedja som gör poäng, säger centern Johan Andersson som kom med i förra veckans upplaga av Viasat-femman.

Johan Andersson hade en mycket tuff säsong ifjol. Som ny i Timrå från AIK ådrog han sig en elakartad fotskada som gjorde att han bara spelade sju seriematcher och fyra matcher i kvalserien. I dag är skadan historia och Men i dag känner han inte av den utan har varit en bra injektion för sin nygamla klubb Södertälje SK i Hockeyallsvenskan.
- Skadan känner jag inte av längre, utan den är helt läkt, berättar Johan Andersson för hockeysverige.se.
- Det var en liten grej i foten som gick sönder och sedan gick jag på för tidigt och spelade så jag slog upp skadan igen vilket gjorde att jag fick operera foten.

Var foten bruten?
- Nej, det var inget ben utan det var en sena som gick av. Man kan säga att benet inte satt fast riktigt. Det är lite komplicerat och inte ens jag kan förklara riktigt, ha ha…

Det blev bara en säsong i Timrå och med tanke på omständigheterna så ser inte Johan Andersson något konstigt i det.
- Timrå ville inte ha kvar mig. Jag spelade knappt så jag ser inte något konstigt i att det inte blev spel där ytterligare en säsong.

Om du blickar tillbaka på din säsong i år, hur skulle du sammanfatta den?
- Jag hade en dålig början av säsongen och det är egentligen bara sista månaden eller veckorna som jag är relativt nöjd med.
- Jag vet faktiskt inte varför det inte gick bra i inledningen. Men jag missade tio matcher på grund av min ryggskada. Sedan har det tagit ett litet tag och komma tillbaka efter den.

Det har omsatts en hel del spelare i Södertälje SK under årets säsong, hur har det påverkat gruppen?
- Det har varit mycket spelare, faktiskt, ut och in i och med NHL-lockouten och allt det här. Jag tror det bara har påverkat positivt eftersom spelarna vi fått in har varit väldigt duktiga och höjt tempot både på matcher och på träning.
- Alla har varit väldigt professionella och har höjt gruppen.

"Spelat ett bra lagspel hela säsongen"
Västerås och Mora gjorde riktiga djupdykningar efter att deras NHL-lockoutade spelare återvänt till Nordamerika. Men Södertälje lyckades vinna sin match mot Tingsryd med 4-2 trots att även deras sista NHL-spelare, Cam Fowler, återvänt till Anaheim Ducks.
- Klart det påverkar även oss också eftersom alla NHL-spelare som vi har haft här har tillfört spets till laget. Det är inga konstigheter utan det förstår alla.
- Men vi har spelat ett bra lagspel hela säsongen och även om vi haft många bra spelare så har det hela tiden funnits tre kedjor till som hjälpt till och gjort väldigt bra ifrån sig. Vår styrka i Södertälje är att vi är ett lag utan stjärnor som sticker ut eller en enbart en förstakedja som gör poäng.

När Carl Hagelin och Matt Read kom in i laget var känslan att hela inställningen i SSK förändrades. Håller du med om det?
- Ja, vi fick en bra injektion. Vi inledde serien otroligt dåligt med sex raka förluster som gjorde att vi faktiskt låg sist ett tag. Sen började vi vinna och därefter kom Calle och Matt vilket blev ett lyft för hela föreningen.
- Det kom mycket folk på matcherna och det ena ger det andra så att de kom just då var väldigt positivt för oss.

Hur upplevde du att få spela med din kompis Calle Hagelin?
- Det var jättekul och Calle är en fantastisk kille och en grymt bra hockeyspelare. Nu är det säkert så med de flesta NHL-spelarna, men vi hade tur för att spelarna vi fick in har nog varit bra scoutade av vår sportchef (Per Nygårds). Alla killarna har varit väldigt ödmjuka och professionella.

Hur ofta i din karriär har du råkat ut för att tränarens fru ingår i tränarstaben?
- Det var nog första gången, skrattar Andersson.

"Inte jätteintresserad av hockey"
Jo, det var nämligen så att Bettina Strömwall var den som hade hand om Södertälje SK:s fysträning i somras.
- Både Johan och hans fru är väldigt professionella så det var faktiskt inget som man tänkte på faktiskt.
- Det var en lite annorlunda träning med mer grundkondition mot vad jag gjort tidigare i alla fall. Det känns som man har en större plattform att bygga vidare på än vad jag har haft förut. Förut har det varit mer att springa tills man spyr utan tanke. Nu kändes det väldigt professionellt med en tanke bakom varje träningspass vi hade.
- Nu slutade hon i augusti så det är Johan själv som har hand om fysen nu.

Johan Andersson kom med i Veckans lag som Viasat Hockey och hockeysverige.se tog ut förra fredagen.
- Jaha, nej det visste jag inte men det var kul. Jag visste inte ens att det fanns ett Veckans lag.

Då måste du börja läsa hockeysverige.se, Johan!
- Nej, faktiskt inte ha ha…
- Då måste jag också få tillägga att jag nästan inte läser någon tidning eftersom jag inte är så jätteintresserad av hockey utanför rinken. Inget ont om hockeysverige.se men det enda som jag följer är hur det går för mina kompisar i andra lag och det är mest för att det är mina vänner.

Vilka förväntningar har du på morgondagens match mot Malmö?
- Vi hade ett bra möte och en bra träning i torsdags så vi är införstådda med att det kommer att bli en riktigt tuff match. Vi förlorade senast vi mötte Malmö med 5-0 och blev rejält utskåpade. Så vi har revansch att utkräva.

Rekommenderade nyheter
Kvällens matcher:
Hockeyallsvenskan
Örebro – Leksand (Viasat Hockey / TV10)
BIK Karlskoga - Karlskrona (HA live)
Skriv en kommentar

Mest kommenterade