Foto: All Over Press
HUNK. Mantas Armalis har mer än bara hockeymålvakt på sitt CV.

Tisdag 25 Jun 2013 12:30

Allsvensk målvakt - och Versacemodell

"Har tackat nej till många jobb"

Henrik Lundqvist må vara den målvakt som ger störst eko i modevärlden. Han har emellertid inte alls samma erfarenhet av catwalken som Moras målvakt Mantas Armalis, extraknäckande fotomodell för Versace.
- Jag har tackat nej till väldigt många modelljobb faktiskt, men det är inte svårt för mig. Hockeyn går först, säger Mantas Armalis till hockeysverige.se.

Ett liv fullt av kontraster. Ja, befinner man sig på catwalken under modeveckan i Milano ena dagen och på ett målvaktsläger i Luleå nästa så har man onekligen lyckats uppnå två saker som många av oss dödliga bara kan drömma om. Mantas Armalis, 20, är den allsvenska målvakten som även har fotomodell på sitt CV.

När hockeysverige.se får ett snack med den Litauenfödde keepern sitter han och Moras målvaktstränare Peter Iversen - "Sveriges snyggaste goalie coach", som Armalis beskriver honom som - i bilen på väg till Luleå för årets upplaga av Målvaktsverkstan, ett målvaktsläger där några av landets ledande målvaktstränare, däribland Färjestads guru Erik Granqvist, drillar elitsatsande puckplockare under ett par dagar.

Om det är hårt arbete, envishet och talang som har gjort Mantas Armalis till en allsvensk målvakt var det snarare slumpen som gjorde att han blev fotomodell. Efter att ha avslutat hockeygymnasiet i Mora 2011 blev han tvungen att fixa ett jobb för att klara brödfödan. Han fick det i en lokal klädbutik och fick därigenom kontakt med en försäljare som tyckte att han hade "rätt utseende" för att bli modell. Det tyckte även de som driver modellagenturen Stockholmsgruppen. De var inte sena att fånga upp den gänglige målvakten och fixa ett lukrativt jobb åt honom på en gång.

I januari 2012 befann han sig plötsligt på catwalken på Milan Fashion Week, uppklädd i Versacekläder.
- Det var väldigt spännande, minns Mantas Armalis.
- Kontrasten var helt enorm att åka från lilla fridfulla Mora till Milano mitt under deras modevecka. Själva upplevelsen var speciell. Man gjorde inte så mycket annat än att lyssna och ta order.

Att du gick från ingenting till att hamna hos Versace, ett av världens största modehus, är ändå ganska anmärkningsvärt.
- Jo, men det är lite så det är i modevärlden. Man halkar ofta in på ett bananskal och det går ofta väldigt snabbt, men man kan lika gärna halka ut lika snabbt.


Foto: All Over Press.
Mantas Armalis på catwalken i Milano härom veckan.

"I Paris hade jag varit körd"
Mantas Armalis hade några några drag som gjorde honom extra eftertraktad hos just Versace.
- Jag är lite unik jämfört med många andra modeller på så vis att jag är mycket större. Dels för att jag har större lår på grund av hockeyn, dels för att jag har större överkropp och är mer muskulös. Versace vill ha atletiska modeller medan andra modehus i inte minst Paris vill ha tunnare killar. Där hade jag varit körd, konstaterar han.

Finns det några likheter mellan hockeyvärlden och modevärlden?
- På samma sätt som hockeyn är en affärsverksamhet är modevärlden också det. Om du inte presterar får du inte vara med. Det märktes inte minst när jag var nere i Milano nu senast. Exempelvis var det en kille som vägrade att klippa håret kort, då fick han inte vara med på showen. Det går väl att likna vid en forward som vägrar spela back och blir bänkad.

Mantas Armalis är just hemkommen från Milano där han för fjärde gången har modellat för Versace under den gångna modeveckan. Utöver Versace har han även jobbat för Stadium och gjort ytterligare några fotojobb som modell. Hockeyn kommer dock först för den i Stockholm uppvuxne målvakten.
- Ja, jag har tackat nej till väldigt mycket faktiskt, men det är inte svårt för mig. Min agentur har frågat om jag verkligen måste träna låren och andra delar av kroppen så mycket. Om jag inte gjorde det skulle jag antagligen bli mer attraktiv på marknaden, men jag har svarat att jag tränar för att bli en så pass bra målvakt som jag bara kan. De får helt enkelt anpassa sig efter det och sälja mig som jag är, konstaterar han bestämt.


Foto: All Over Press.

"Tjänar mer pengar som modell"

Men i det här skedet av karriären måste det vara betydligt mer lönsamt att vara modell än målvakt i Hockeyallsvenskan?
- I det här skedet är det mycket mer pengar det handlar om, ja. Men det är som sagt var inte en långvarig karriär. Den ena dagen är du eftertraktad och nästa dag är din look helt ute. Jag halkade in på ett bananskal och det gör att modegrejen inte är värd lika mycket som hockeyn är för mig.

Kan modellandet bli en distraktion som hämmar din utveckling som hockeyspelare?
- Det är absolut ingen distraktion för mig. Däremot finns det kanske ledare som kan missförstå vad man har för ambitioner och mål med hockeyn, sådana som inte tycker att man inte satsar fullt ut. Men det är helt fel. Hockeyn har alltid kommit i första hand för mig.

Är hockeyvärlden för inskränkt på det sättet?
- Kanske finns det en del människor som är snabba att döma, människor som inte tror att man är seriös om man inte håller sig inom ramarna för vad de anser vara rätt. Samtidigt har jag haft väldigt bra stöd, vilket har varit en väldig lättnad. Människor omkring mig har förstått vad jag gör till hundra procent och stöttat mig, så det har inte varit något problem.

Kopplingen mellan målvaktsspel och mode gör självklart att man kommer in på Henrik Lundqvist. Mantas Armalis är inte sen att dela med sig av en anekdot från förra sommarens modevisning i Milano där han sprang på den tio år äldre målvaktsstjärnan.
- Haha, jag blev rejält starstruck, minns han med ett skratt.
- Jag glömde allt väsentligt jag ville prata om, att gratulera honom till babyn och utmärkelsen som NHL:s bästa målvakt. I stället höll jag på att få panik för att batteriet i min telefon var dött och jag var tvungen att hitta någon modellkompis som kunde ta en bild på oss. Sedan ville jag inte hålla på att störa honom heller.
- Henke är en stor förebild både på och utanför isen, så det var väl därför jag blev så socialt handikappad när jag träffade honom (skratt).

Kan Mantas Armalis bara hålla hockey- och/eller modellkarriären vid liv är chansen stor att deras vägar korsas igen.


Foto: All Over Press.


Foto: All Over Press.


Foto: All Over Press.


Foto: All Over Press.

Rekommenderade nyheter
Mantas Armalis om...
... sin bakgrund i Litauen:
"Jag föddes där, men vi flyttade till Sverige och Stockholm när jag var fyra månader. Mina föräldrar var orienterare och flyttade dit för att få bättre träningsmöjligheter. Sedan har de drivit ett företag som säljer bussar från Litauen till hela världen. Det gör de än i dag också."

... varför han valde hockey i stället för orientering:
"Det var nog en del trots från min sida. De tvingade ut mig på en hel del tävlingar när jag var mindre och jag kände aldrig något nöje i orienteringen. Att det sedan blev hockey berodde mycket på en granne som är tre år äldre än jag som spelade en del inlinehockey vid en vändplan i närheten av där vi bodde. Det fick in mig på det spåret."

... varför han blev målvakt:
"Till en början berodde det på att jag var yngst och att det gjorde att jag fick stå. Sedan har jag velat vara målvakt för att kunna göra skillnad, att kunna vinna matcher. Som utespelare har du sällan den möjligheten, du har hela tiden dina lagkamrater med dig på ett annat sätt. Som målvakt har man bara sig själv."

... sin relation till hemlandet Litauen i dag:
"Jag åker dit varje år och spelar med landslaget. I våras spelade jag exempelvis VM med dem, division 1B. Det var tredje gången jag var med i ett VM för dem. Tidigare har jag även spelat för U18- och U20-landslaget. Näst intill hela min släkt bor kvar i landet också, så jag hälsar på dem från och till också."

... sig själv som målvakt:
"Stor, skridskoskicklig och snabb i förflyttningarna i sidled. Med skridskoskicklig menar jag att jag dels är snabb, dels bra på att på att sticka "ut och åka" när det behövs. En av mina största styrkor är att jag är kommunikativ också. Jag snackar väldigt mycket med utespelarna och försöker hjälpa dem i spelet."
Skriv en kommentar

Mest kommenterade