Foto: Ronnies Skrivsmedja
Nicklas Lidström får en utökad roll inom Detroits organisation.

Torsdag 11 Jul 2013 12:00

Lidström får utökad roll i Detroit

"Ska ge råd i powerplay och i backspelet"

Han klev in i Detroits organisation som scout redan under fjolårssäsongen. Kommande säsong kommer Nicklas Lidströms roll i Red Wings växa än mer då han vid ett antal tillfällen kommer åka över till Michigan för att vara med och utveckla lagets backar.
- Jag kommer hjälpa till med spelet i powerplay och backspelet, berättar Lidas för hockeysverige.se.

Nicklas Lidström valde att efter fjolårssäsongen att kliva in i rollen som scout för Detroit Red Wings efter en NHL-karriär som började redan efter Åbo-VM 1991. Lidström hann med inte mindre än 1564 NHL-matcher och 1142 poäng. Om du klickar på länken längst ner i artikeln kan du läsa Old School Hockey med Lidström där han själv berättar om sin fantastiska karriär.

Hockeysverige.se fick en pratstund med Nicklas Lidström på torsdagsmorgonenen om hur hans roll kommer att bli i Detroit Red Wings under kommande säsong.
- Jag kommer att ha en liknade roll även i år. I fjol fick jag känna på hur det var att vara scout och kolla upp lite spelare. Den rollen kommer jag ha i vinter också.
- Eftersom vi vet att det kommer bli en hel säsong i år så blir det även ett antal resor över till Detroit för att jobba där runt laget. Det blir helt enkelt vid olika evenemang kring laget och vara ambassadör för laget när jag kommer över dit också.

När vi satt ner och pratade en stund under hockey-VM nämnde du att det kunde bli tal om att du skulle vara lite mer delaktig i träningsupplägget för Detroits backar. Kan du utveckla det lite?
- Jag har fått en förfrågan, just då jag när är över, om jag kan vara med och titta lite på powerplay och lite grann kring backspelet. Men eftersom jag inte kommer att vara där hela tiden är det svårt att ha den rollen fullt ut. Säkert kommer man rådfråga mig en del när jag är där över vilket dom gjorde även i vintras.

Har du fått någon förfrågan om att ta någon coachroll i Detroit framöver?
- Nej, det har jag inte fått. Jag klargjorde för Ken Holland att jag kommer flytta hem och bo i Sverige där vi kommer att ha vår bas. Det är han fullt medveten om.
- Sedan blir det, precis som jag sa, ett antal resor över till Detroit där dom kommer att styra vilka datum det blir. Men någon roll som coach kommer jag inte att ha.

Imponerad av Tre Kronor
Det var inte bara i Detroits organisation som Nicklas Lidström var engagerad under förra säsongen utan även i klubben som släppte fram honom i elitserien, Västerås.
- Jag kommer även i år hjälpa till i VIK:s 00:or och i första hand vara hjälptränare där under vintern.
- Vi är ett antal tränare varav två är huvudtränare. Sedan är det lite olika beroende på vilka som kan komma loss. I alla fall brukar vi vara fyra eller fem tränare på isen. Vi har en ganska stor trupp så det är bra att ha minst fyra tränare på isen. Jag är en av dom här fyra som är med och hjälper till.

Foto: Ronnies Skrivsmedja
VM-AMBASSADÖRER. Nicklas Lidström var med som VM-ambassadör tillsammans med Mats Sundin och Peter Forsberg vid hemma-VM i Globen.
När VM-guldet bärgades i våras hade Nicklas Lidström, tillsammans med bland andra Mats Sundin och Peter Forsberg, rollen som VM-ambassadör. En roll som Lidström trivdes riktigt bra med.
- Jag tyckte att det var kul. Det var en annorlunda roll mot att vara spelare då man har en helt annan fokus. Nu fick jag vara med i arrangemanget runt ett VM och olika event. Allt det här var en rolig del och en annan sida som jag fick se utav ett VM.
- Det var verkligen roligt, framför allt eftersom jag fick vara med på ett hemma-VM.

Hur ser du på Tre Kronors insats?
- Jag tycker att den var imponerande. Dom började inte turneringen särskilt starkt, men dom spelade upp sig som lag. Klart att Sedinarna hjälpte oerhört mycket när dom kom in, men jag tycker att hela laget lyfte sig efter deras ankomst.
- Jag tror att pressen försvann lite på dom andra spelarna då och man började spela ut på ett helt annat sätt. Laget lyfte sig verkligen när det verkligen gällde och det var kul att se.

Är det flera uppdrag på gång inom Svenska Ishockeyförbundet?
- Nej, ingenting konkret. Dom nämnde lite grann att dom ville sätta sig ner och diskutera någonting efter semestern och sommaren. Vi får se om den benar ut i något annat, men det är ingenting planerat.

"Affe blir en riktigt bra förstärkning för laget"
För många kom det som en överraskning då Ottawas lagkapten, Daniel Alfredsson, skrev på för Detroit Red Wings. En övergång som Nicklas Lidström hyllar.
- Det är en världsspelare som Detroit får. ”Affe” har visat genom alla år att han är just en världsspelare och som kommer att hjälpa laget direkt. Dels i powerplay där han kommer att bli en viktig kugge, framför allt genom sitt högerskott.
- Han är en så pass smart spelare så han kommer hjälpa laget väldigt mycket på isen. Sedan kommer han vara väldigt viktig utanför isen också eftersom han har mycket erfarenhet och varit lagkapten i Ottawa under många år. Han kommer att bli en riktigt bra förstärkning för laget.

Var du själv delaktig i att få honom till Detroit?
- Nej, det var jag inte. Jag visste att ”Affe” hade fått en förfrågan, men jag var själv inte delaktig i snacket.

I går klargjordes det även att Tomas Holmström kommer att ingå i Detroits organisation kommande säsong.
- Att han är kvar i organisationen tror jag också är viktigt. Tomas har väldigt mycket kunskap i framför allt spelet framför mål och i den rollen som han hade i vårt powerplay. Jag vet att han är uppe i Traverse City på rookielägret som man har nu. Han försöker lära ut just dom sakerna.
- Jag tror att det är nyttigt för laget att ha med en sådan kille eftersom han var en av dom bästa i världen i den rollen och just skymma målvakter viktig del i spelet.
- Ken Holland är väldigt smart och knyter till sig gamla lirare som kan spelarna i ligan och hur laget fungerar. Därför tror jag att det är bra att ha Tomas med även runt laget.

När är Detroit mogna för att vinna Stanley Cup igen?
- Med tanke på hur killarna spelade i slutspelet i våras så skulle inte jag bli förvånad om dom är med och slåss om att vinna Stanley Cup redan nästa sommar, eftersom det är väldigt jämnt i NHL. Laget har den kapaciteten. Speciellt genom dom här yngre backarna som fick chansen i vintras och nu har fått väldigt mycket mer erfarenhet.

OLD SCHOOL HOCKEY: Nicklas Lidström

Rekommenderade nyheter
Skriv en kommentar

Mest kommenterade