Foto: Ronnie Rönnkvist
Pär Mårts

Måndag 19 Aug 2013 16:33

"Tom Nilsson kan bli årets rookie"

Pär Mårts om sin landslagstrupp

Pär Mårts har tagit åt säsongens första landslagstrupp och valde att ta ut två debutanter som han haft i JVM tidigare, Oscar Möller och David Ullström. Han passade även på att hylla Tom Nilsson, Frölundabacken.
- Tom har allt tycker jag. Det kan bli årets rookie, säger Pär Mårts till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det blev inte någon trupp fylld av skrällar som Pär Mårts presenterade under dagens presskonferens på Sjöfartshotellet i Stockholm. Två debutanter i form av David Ullström och Oscar Möller tillsammans med att hemvändande NHL-målvakten, Henrik Karlsson, fanns med i laget var det som fick den samlade media-kåren att höja lite på ögonbrynet.
- Jag har väl inte följt Henrik så mycket borta i NHL. Jag vet inte om Henrik stod så mycket förra året, men jag träffade honom i Calgary och då var han skadad och körde mycket rehab. Däremot följde jag honom mycket då han var i Sverige och förstår att han har växt ytterligare som målvakt då han varit där borta. Just att han kommer tillbaka och har långt tid kvar av sin karriär tycker jag är härligt, säger Pär Mårts till hockeysverige.se efter presskonferensen.

Det har väl aldrig funnits så många bra målvakter inom svensk hockey som idag. Kan det rent av vara ett lite problem att hinna prova alla landslagsaktuella keeprar varje säsong?
- Svårt vet jag inte. Jag tycker att det är bra och är glad att både Johan Backlund och Henke kommit tillbaka. Vi har jättemånga bra målvakter där borta och har väl blivit av med flera än vi har fyllt på med.
- Sedan har vi en kille som heter Linus Ullmark och som var med förra året och gjorde det riktigt bra. Det kommer flera killar nerifrån som framförallt har spelat internationell hockey med både J18 och J20. Det är trots allt lite annorlunda att spela internationellt.

Har vi svenska målvakter här i Europa som skulle hålla i en VM-turnering?
- Jag vet inte, men jag tror att Johan Backlund hade klarat det bra i VM. Så pass bra är han. Det ska bli kul att se Henke om han har samma kapacitet.
- Sedan är jag inte säker på att det finns någon under honom som klarar det på samma sätt som dom här två skulle göra det.

Två kamrater från hockeyfabriken i Huddinge får chansen i Mårts trupp. Det handlar om nyblivne världsmästaren Dick Axelsson och passningsgeniet Linus Klasen.
- Dom är någorlunda artister båda två. Linus är exceptionellt bra i powerplay med sitt frejdiga sätt och utmanande sätt. Han tar kommandot i det spelet.
- Dick är mer gubben i lådan på något sätt. När hans humör på topp och känner sig motiverad har han få övermän. Även hans slit utan puck har blivit väldigt bra. Han börjar att bli en mer komplett spelare.

Pär Mårts presenterade, som sagt var, två debutanter i form av Oscar Möller, Skellefteå, och David Ullström, Lokomotiv. Båda har även NHL-rutin att falla tillbaka på i Los Angeles respektive New York Islanders.
- Oscar har varit med mig förut och har alltid varit en ”goal getter”. Han gillar när det är hett, tätt och gäller mycket. Det vill jag se nu med och att han är på rätt plats vid rätt tillfälle samtidigt som han går för mycket avslut och returer.
- Ullström är en spelfördelare som är stor och stark. Jag hoppas bara att han fortsätter bli ännu bättre som spelfördelare så att man inte skurit av honom eftersom det finns en risk att du alltid måste försöka passa in i NHL. Nu vill jag se hans spelskicklighet.

Ett annat spännande namn som debuterade i Tre Kronor under våren är Tom Nilsson, 20, som är utlånad av Toronto till Frölunda den här säsongen.
- Tom har allt tycker jag. När jag hade honom första gången så sa man till mig att det var en defensiv kille. Han älskar att tävla och är svårslagen i dom duellerna. Men jag tycker också att han är väldigt lugn med pucken och spelskicklig. Hans dimensioner i båda ändar av banan är ganska goda faktiskt. Det kan bli årets rookie.

Tom Nilsson, Erik Karlsson, Oliver Ekman Larsson och så vidare. Sällan har svensk hockey fått fram så många skickliga backar som senaste åren. Har du någon bra förklaring till varför det ser ut så just nu?
- Det vete sjutton om jag har något svar på. Jag har inte sett någon annan nation som fått fram så många unga killar som är på den nivån trots sin ålder. Jag vet inte om det är så att Sverige tillåter att backarna får delta mer i spelet på ett annat sätt.
- Talanger kanske känner att även om man inte är den största eller starkaste så får man ändå vara med på ett sätt att spela och inte bara lägga sarg ut.

Kan det ha något med Nicklas Lidströms sätt att spela hockey att göra?
- Ja, det är klart. Alla föregångare som funnits tror jag är viktiga. Man tänker att så där vill jag också vara och kopierar deras spel, så det du säger är nog inte helt fel.

Hela truppen hittar du här på hockeysverige.se.

Rekommenderade nyheter
Skriv en kommentar

Mest kommenterade