Foto: Bildbyrån/Carl Sandin
EN OFFENSIV KRAFT. John Klingberg har fått sitt definitiva genombrott i SHL den här säsongen.

Onsdag 30 Okt 2013 12:30

Det klingar vackert om John

Succébacken om sin brokiga resa

Efter ett par röriga säsonger med klubbyten och skador har John Klingberg funnit harmoni hemma i Göteborg. Det har medfört massor med förtroende i Frölunda och nu även en landslagsplats.
- Det tar sin tid att bygga upp någonting, men jag tycker att vi kommit en bit på vägen, säger Klingberg om satsningen i Frölunda.

Det har varit en brokig resa för John Klingberg. Sedan han lämnade Frölunda 2011 och flyttade till Jokerit för en misslyckad sejour i finska Liiga har han hunnit vinna både JVM- och SM-guld. Även om resan stundtals varit turbulent kan han i dag, blott 21 år gammal, titulera sig landslagsman efter att ha blivit uttagen av Pär Mårts till Karjala Tournament efter sin starka säsongsöppning för Frölunda.

Men vi går tillbaka till 2011 där Klingbergs resa mot stjärnorna startade. Efter en säsong med både A-lagshockey i Frölunda och allsvenskt spel i Borås valde han att lämna Göteborg och flytta till Helsingfors. Det var ett beslut som NHL-klubben Dallas Stars, som Klingberg har kontrakt med, hade stor del i.
- Jag fick en bra deal med Jokerit samtidigt som jag hade sajnat ett kontrakt med Dallas. Dom ville se att jag skulle bli utlånad till just Jokerit eftersom dom hade bra kontaktpersoner i den klubben, förklarar Klingberg till hockeysverige.se.
- Man såg att jag hade bra utvecklingsmöjligheter i Jokerit eftersom framför allt det fysiska spelet där liknar mer hur det är borta i USA och Kanada. Jag kände att jag ville ta den möjligheten eftersom en sådan chans kanske inte dyker upp igen. Man kan trots allt alltid komma hem till Sverige igen och spela där om någon klubb är intresserad. Det var lite av en chansning, men jag ville ändå testa på det.

Det blev ingen lyckad säsong i Jokerit. När hockeysverige.se talar med Klingberg om tiden i Finland låter han mest besviken på sig själv för att det blev så.
- Det var en tung säsong så klart. Det här var första gången som jag flyttade hemifrån. Sedan spelade jag inte jättebra heller och tog inte chansen att få tillbaka självförtroendet utan gjorde i stället svårare för mig än vad jag behövde på isen. Samtidigt tyckte jag lite för synd om mig själv vid sidan av isen och tyckte att det var tråkigt socialt.
- Jag var mesig om man säger så. Alla har det tungt någon gång i livet, men fan att spela hockey är det bästa arbetet man kan ha.

Frölunda lockade
John Klingberg bröt kontraktet med Jokerit under säsongen och flyttade till Skellefteå. Första säsongen gick laget till final och ifjol blev man svenska mästare.
- Det kändes som att vi hade ett bra lagbygge egentligen hela vägen med många unga killar och även äldre killar. Det var inte bara dom äldre som levererade utan titta på Oscar Lindberg, Petter Emanuelsson, Viktor Arvidsson och Melker Karlsson som alla är unga och som gjorde ett väldigt bra slutspel. Många tog ansvar för att leverera och bidrog hela tiden.


Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

Inför årets säsong var John Klingberg lite osäker på hur han skulle göra. Dallas fanns som ett alternativ i Nordamerika samtidigt som Skellefteå hade intresse av att behålla honom. Klingberg valde emellertid att återvända hem till Frölunda efter två års frånvaro.
- Jag är ju från Göteborg och ville spela i Frölunda eftersom det är klubben som jag växt upp med. När den här chansen kom vill jag ta den.
- Jag har haft två fantastiska säsonger i Skellefteå. Inget ont om Skellefteå, men Frölunda med den här föryngringen, nya spelsättet och chansen att vara med om det här nya som man försöker bygga upp och bli ett topplag igen ville jag vara med och bidra till. Vi har spelat ganska bra nu mot slutet, men det tar sin tid att bygga upp någonting. Jag tycker att vi kommit en bit på vägen.

Vad betydde Roger Rönnberg för ditt val av klubb?
- Jag känner ju till Roger sedan juniorlandslaget. Jag har haft både Roger och Robert (Ohlsson) där. Klart att det var en lite del i kakan att dom var där och att jag vet hur dom vill att vi ska spela.
- Jag hade förmodligen ändå velat komma tillbaka till Frölunda oavsett om det hade varit dom som hade kommit hit som tränare. Någon gång hade jag velat spela i Frölunda igen och jag kände att det skulle vara roligt att få göra en säsong ytterligare här nu.

NHL? "Jag vill känna mig redo först"
John Klingberg har tillhör Dallas organisation i NHL sedan 2010. Han har gjort en slutspelsmatch för farmarlaget, Texas, men har annars valt att stanna hemma i Sverige för att mogna som spelare.
- Det är många som säger att folk åker över för tidigt. Jag har inget emot det och jag tycker att man ska åka över när man känner sig redo vilket jag inte har gjort.
- När jag skrev kontraktet med Dallas blev jag utlånad till Jokerit och efter det kom jag till Skellefteå. Det var en ganska rörig säsong bara det. Den sommaren var jag över till Dallas och då nämnde jag mina problem som jag hade i höfterna. Man kom fram till att jag behövde en operation och då valde jag att göra det direkt. Efter det var jag borta en tid och spelade första matchen förra säsongen precis före jul. Jag fick bara en halv säsong i serien och sedan slutspel. Jag kände att jag ville ha en säsong till här hemma och förhoppningsvis få mycket istid, utvecklas ännu mer och hålla mig på en hög nivå en hel säsong. Inte som många unga att man är bra en del matcher, men sedan försvinner man i många matcher. Jag vill vara en etablerad spelare som är bra i match efter match.

Är tanken att du ska åka över till Dallas inför nästa säsong?
- Ja, precis.

Du måste ha fått ett trevligt samtal från Pär Mårts i veckan?
- Nej, det har jag faktiskt inte fått.

Nähe…?
- (Skratt) Det var Roger berättade för mig att jag var uttagen när jag kom till träningen i måndags. Det var såklart väldigt kul.

Finns det redan lite VM-tankar hos dig?
- Så klart att det hade varit jätteroligt, men det här är första gången som jag är med i en turnering med landslaget. Jag har gjort en träningsmatch mot Tyskland innan.
- Jag ska åka dit och visa upp mig, spela så bra som möjligt och försöka bidra till att vi ska vinna Karjala Cup så jag får vara med nästa gång också.

I kväll ställs Frölunda mot Modo med John Klingbergs tidigare tränare, Anders Forsberg, i motståndarbåset.
- Modo har väl vunnit sex raka matcher och har gått bra senaste tiden. Vi har tagit poäng i fem raka matcher så det kommer att bli en tuff match. Modo har också en föryngring och en ny tränare i Anders Forsberg som jag hade förra säsongen. Han står också för det offensiva spelet så det blir nog en rolig match med mycket fart.

Rekommenderade nyheter
Kvällens matcher
SHL
Leksand – HV71 (C More)
Frölunda – Modo (C More)
Brynäs – Linköping (C More)

HockeyAllsvenskan
Malmö – Asplöven (Viasat Hockey)
Oskarshamn – Djurgården (S24)
Skriv en kommentar

Mest kommenterade