Foto: Ronnie Rönnkvist
ÄNNU ETT BRÖDRAPAR FRÅN LERUM. Anton och Erik Karlsson är det senaste hockeybrödraparet som Lerum har producerat.

Torsdag 7 Nov 2013 10:15

De kan bli nästa brödrapar i JVM

"Skulle vara hur coolt som helst"

För ett par år sedan spelade bröderna Carl och John Klingberg JVM ihop. Nu kan ett annat brödrapar från Lerum gå i deras fotspår. Frölundaduon Erik och Anton Karlsson nosar på varsin plats i den svenska truppen.
- Det är självklart hur kul som helst att nu kunna spela i samma lag som honom, säger lillebror Anton till hockeysverige.se, som har träffat bröderna.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är inte alltför ofta som man stöter på brödrapar i juniorlandslaget. Oftast handlar det om tvillingpar så som Daniel och Henrik Sedin, Patrik och Peter Sundström eller Joel och Henrik Lundqvist. När U20-landslaget sätter sig på flyget till Moskva i dag för att spela en fyrnationersturnering i Chimik, Novogorsk finns ett nytt brödrapar med. Då pratar vi inte tvillingar utan om Frölundas två talanger Erik och Anton Karlsson. Erik född 1994 och Anton 1996.

Hockeysverige.se begav sig till Segeltorpshallen utanför Stockholm för att träffa brödraparet.

Höll ni ofta ihop som grabbar hemma i Lerum och spelade tillsammans?
Anton:
- Ja, det gjorde vi. Sedan vi var små har vi spelat ihop hela vägen tills vi bytte klubb och började spela för Frölunda. Vi spelade i alla fall ihop under elva år.

Foto: Bildbyrån
Erik Karlsson.
Blev det även att ni höll ihop mycket vid sidan av isen och spelade landbandy, tävlade mot varanra och så vidare?
- Ja, Självklart gjorde vi det. Det är konstigt att han har fått det skottet som han har eftersom det alltid var han som fick stå i mål när jag laddade på slagskott, säger Erik Karlsson med ett leende och fortsätter:
- Pappa (Martin Karlsson) spolade isen hemma vid garaget. Det var skridskor, gamla målvaktsbenskydd och ett vanligt utespelaraxelskydd som man hade. Pappa fick väl komma ut ibland och säga åt oss att ta det lite lugnt.

Hur fungerar det att ha Anton, alltså din bror, i samma lag?
- Det är skitkul. Han är en ung talang och det ska bli spännande att se hur det går här. Jag tror att han kommer att göra bra ifrån sig bara han lyssnar mycket och se och lär. Tekniken och allt annat har han ju så det är bara att gasa på.

Är det en trygghet att ha Erik i laget?
- Absolut. Det är en spelare som har erfarenheten och man lyssnar ju på brorsan så klart eftersom man har sett upp till honom när man var mindre. Det är självklart hur kul som helst att nu kunna spela i samma lag som honom. Det blir första gången som vi gör det i landslaget och absolut så är det en trygghet.

Erik Karlsson draftades av Carolina 2012 och har efter det haft en bra dialog med klubben om sin utveckling och framtid som hockeyspelare.
- Dialogen har varit bra. Jag har varit över på sommar-camperna två gånger. Nu i år var jag även på rookieturneringen i Traverse City. Jag tror att vi var nio svenskar som var med där. Det var en upplevelse och det går fort samtidigt som det är väldigt mycket bra hockeyspelare med där. Några av dom spelar i NHL redan den här säsongen. Det är en lite annan hockey. Man får vara med lite mer och titta upp. Det gäller att du inte slappnar av en sekund för då smäller det.
- Det blir lite sms ibland med klubben, men tyvärr är det ingen svensk scout som är där. Robert (Kron) som är Europascout i Carolina åker hit och kollar ibland. Det är lite smågrejor som ska filas på men det löser sig.

Tippas gå tidigt i draften
Foto: All Over Press
Anton Karlsson.
Många talar om att Anton Karlsson ska gå tidigt sommarens draft. Anton själv lägger däremot inte så mycket fokus på det för tillfället.
- Det har väl kommit ut några listor och det ser väl bra ut. Men det är ändå en hel säsong kvar och det man presterar nu belönar sig. Gör jag bara bra ifrån mig så kommer det förhoppningsvis också gå bra i draften.
- Jag har inte tänkt på det så himla mycket faktiskt eftersom det är så pass långt kvar till nästa sommar.

Anton, hur tänker du kring att eventuellt komma med till JVM redan den här säsongen?
- Det skulle absolut vara jättekul. Jag ska vara med här och kriga nu och verkligen kämpa för att få en tröja. Det skulle vara hur coolt som helst, men det är många bra spelare och det gäller att verkligen kriga till sig platsen.

Erik, hur går dina tankar kring att komma med till JVM?
- Du kan aldrig var trygg över att ha en plats. Precis som Anton säger så är det många bra spelare här. Det gäller att gnugga varje dag och gör dom lilla extra grejerna som förhoppningsvis Rikard (Grönborg) och dom andra ledarna ser och gillar.
- Det finns en anledning till att man är här på lägret innan JVM så något har dom väl redan snappat upp. Det är bara att fortsätta spela sitt egna spel och hoppas att det räcker hela vägen.

Om ni skulle beskriva varandra som spelare, hur skulle det låta?
Erik:
- Anton är stor och stark. Han är en sniper, tar sig ofta in framför mål och gör mycket mål. Han har också ett väldigt bra skott. Man kanske önskar själv ibland att man hade lite av hans skott.
Anton:
- Erik är skridskostark, spelar med väldigt mycket fart, har goa handleder och skapar ofta chanser både för sina medspelare och sig själv. Han driver ofta också runt backarna med bra fart.

Bröderna Karlsson kommer från Lerum precis som brödraparen Loui och Lennon Eriksson, Viktor och Sebastian Stålberg och Carl och John Klingberg. De sistnämnda ett brödrapar som faktiskt spelade JVM ihop i Buffalo 2011. Vi avslutar pratstunden med att fråga vad för hemligheter det finns i vattnet i Lerum.
- Jag vet inte, men vi alla känner varandra sen unga tider. Pappa har till och med varit med och tränat Loui. Vi har umgåtts och åkt allmänheten med både John och Calle sedan vi var knattar, men varför det kommer fram brödrapar just från Lerum vet jag inte, avslutar Erik Karlsson.

Rekommenderade nyheter
Skriv en kommentar

Mest kommenterade