Foto: Bildbyrån/Getty Images
ANDERS VAL. Erik Karlsson, Robin Lehner och Jakob Silfverberg är tre av svenskarna Anders Forsberg hämtade till Ottawa.

Torsdag 14 Nov 2013 14:30

"Fick tjata som sjutton för att drafta Erik"

Anders Forsbergs lyckade år som scout

Han har gjort sig ett namn som SHL-tränare för Skellefteå och Modo. Men redan innan han blev framgångsrik i Sverige var Anders Forsberg ett aktat namn i Nordamerika. Som NHL-scout hade han hjälpt Ottawa Senators att drafta spelare som Erik Karlsson och Robin Lehner.
- Jag fick tjata som sjutton på Ottawa för att de skulle drafta Erik, berättar han för hockeysverige.se.

Mellan 2008 och 2010 hade Ottawa Senators totalt 20 draftval. Sex av dem användes till att välja svenska spelare. Då kallades det för "Daniel Alfredsson-effekten" i lokaltidningarna i den kanadensiska huvudstaden. Många trodde att det var den svenska lagkaptenens framgångar i Senators-tröjan som hade inspirerat klubbledningen att i större utsträckning än tidigare satsa på blågula spelare.

Sanningen var att det var en annan svensk som hade ett finger med i spelet bakom kulisserna. Mellan 2007 och 2010 var nämligen Modos nuvarande tränare Anders Forsberg den som skötte scoutingen åt Senators i Europa, men framför allt Sverige.

Forsberg hade själv aldrig några planer på att bli NHL-scout, så när Ottawa Senators hörde av sig efter att ha fått tips om hans namn var han kallsinnig.
- Det hade kommit rekommendationer om mig från flera olika håll. Det var så kallade viktiga personer som hade tipsat om mig. De tyckte att det var lite märkligt att en person de aldrig hade hört talas om kunde få så fina vitsord och när jag dessutom tackade nej till deras anbud så tyckte de att det var ännu konstigare. De är ju inte riktigt vana vid det, minns Modotränaren med ett skratt.

Varför tackade du nej?
- Jag tyckte att jag hade rest klart, fladdrat färdigt. Jag tyckte inte det var intressant att jobba för så lite pengar som de erbjöd. Men sedan kom de tillbaka med ett betydligt bättre bud och då kom vi överens.


Foto: All Over Press.

"Några trodde nog att jag var galen"
Det visade sig snabbt att jobbet som scout passade Anders Forsberg mycket bättre än han hade kunnat tro.
- Det var spännande att få insyn i olika kulturer, både i svenska klubbar här hemma och utomlands. Det var jättenyttigt för mig att få se hur olika man arbetar i exempelvis Ryssland kontra Sverige kontra Nordamerika. Det har jag haft nytta av själv som tränare, säger han.

Själva draftandet får betecknas som en succé. Under sina tre år var Anders Forsberg bland annat med om att knyta Erik Karlsson, Robin Lehner och Jakob Silfverberg till Ottawa Senators organisation.
- De tyckte nog att jag var en jobbig jäkel när jag kom in, skrattar han.
- Jag minns första draften jag var med, det var 2008 i Ottawa. Jag fick tjata som sjutton för att vi skulle drafta Erik Karlsson. Några trodde nog att jag var galen som kom in där, helt ny, och tjatade om en back som vägde 68 kilo. Hade Erik inte blivit så bra hade jag nog fått sparken ganska snabbt (skratt).

Trots att han var grön lyssnade Ottawas klubbledning på Anders Forsberg. Vid draften 2009 i Montréal plockade han både Lehner och Silfverberg i den andra rundan och året därpå är han inblandad i trejden som tar David Rundblad till Ottawas organisation.
- Jag hade Sverige som mitt huvudområde och fick sista ordet när det gällde spelarna som kom därifrån. Ottawa behandlade mig väldigt bra och gav mig stort spelutrymme, vilket naturligtvis gjorde det extra roligt, konstaterar han.

Lika roligt var det inte inför draften 2009 när Anders Forsberg hade övertalat hela klubbledningen att komma till Sverige för att se en back som han hade hade förälskat sig i.
- Det var Oliver Ekman Larsson och jag hade tjatat kopiöst på mina chefer att de var tvungna att komma över och ta sig en titt på honom. Jag tror Leksand mötte Troja-Ljungby och Oliver var allt annat än bra och blev till och med bänkad redan efter en period. Då var dom inte nöjda kan jag säga, berättar Forsberg som kan kosta på sig att flina åt incidenten i efterhand.

"En extremt bra utbildning"
Trots det lyckades Anders Forsberg övertyga klubbledningen om att de skulle trejda uppåt i draften för att försöka plocka den svenska backtalangen. Det gick inte vägen eftersom Phoenix Coyotes valde Ekman Larsson redan som sjätte spelare, tidigare än förväntat.

När Anders Forsberg blev erbjuden jobbet som tränare för Skellefteå AIK inför säsongen 2010/11 hade han fortfarande kontrakt med Ottawa Senators. Och med tanke på hans draftfacit var de inte speciellt sugna på att släppa svensken.
- Nej, det blev rätt missnöjda och ville inte släppa mig ur kontraktet. Det slutade med att jag fick köpa ut mig själv ur överenskommelsen jag hade med dem, säger han.

När han i februari fick sparken av Skellefteå dröjde det inte länge innan telefonen ringde med erbjudanden från Nordamerika. Ottawa Senators och ytterligare två NHL-klubbar visade omedelbart intresse för att anställa Forsberg som scout, men då var han redan överens med Modo.

Kan du tänka dig att jobba som NHL-scout igen?
- Definitivt. Jag gillade jobbet och jag gillar NHL. Man vill ju jobba på så hög nivå som möjligt. Det här var bland de bästa hockeymässiga upplevelserna jag har haft efter som jag fick tillgång till allt i organisationen Jag kunde gå in och titta på alltifrån hur de jobbade taktiskt och spelmässigt till hur de körde sin fys och hur de använde videomaterial för att instruera spelarna.
- Det var en extremt bra utbildning och jag är definitivt intresserad av att jobba på ett liknande sätt i framtiden om chansen uppenbarar sig.

Fakta: Anders Forsberg om "sina" spelare


Foto: All Over Press.

Erik Karlsson
Draftad som 15:e spelare 2008
- Det var inget naturligt val. Han var klen, liten och försvarsspelet var inte det vackraste man har skådat. Det blev en fajt för att övertyga dom andra om att han var rätt spelare att plocka. Nu när det har gått så bra är man jäkligt stolt över det. Erik är en läcker spelare, man njuter av att titta på hans spel.


Foto: All Over Press.

André Petersson
Draftad som 109:e spelare 2008
- Jag trodde verkligen att det skulle bli en NHL-spelare av André och än är det väl inte för sent även om alla skador har hämmat honom. En målskytt, en spetsig spelare som alltid varit stark runt kassen.


Foto: All Over Press.

Jakob Silfverberg
Draftad som 39:e speare 2009
- Ett knepigt val. Anton Lander fanns i samma pott och var med i diskussionerna länge och väl. Han gick till Edmonton med valet alldeles efteråt. Men Jakob är ju lite mer komplett som spelare, han kan i princip spela på vilken position som helst. Han är en väldigt användbar spelare.


Foto: All Over Press.

Robin Lehner
Draftad som 46:e spelare 2009
- Jag hade fördelen av att få lära känna honom när jag hade juniorlandslaget. Han hade en tuff vår med Frölundas juniorer under draftåret, men i och med att jag kände honom visste jag vilken tävlingsmänniska han var och vilken potential han besatt med sin storlek och teknik. Ottawa var dessutom i det skedet att man verkligen behövde en målvakt. Redan året dessförinnan försökte vi plocka Jacob Markström.


Foto: All Over Press.

David Rundblad
Trejdad till Ottawa från St. Louis för Vladimir Tarasenko vid draften 2010
- Det valet hamnade på mig. Ottawa hade en historia med ryssar som antingen inte kom dit över huvud taget eller som vållade problem. Därför var de inte ens intresserade av att ta (Tarasenko) med det valet trots att han var en bra spelare.
- Jag är fortfarande förvånad över att David inte har slagit igenom i NHL. Jag trodde att det skulle falla på plats för honom, men han har väldigt tuff konkurrens i Phoenix och hade tuff konkurrens i Ottawa innan de trejdade honom vidare. Ottawa fick Kyle Turris från Phoenix i den trejden och det vet jag att de är väldigt nöjda med.


Foto: Bildbyrån.

Marcus Sörensen
Draftad som 106:e spelare 2010
- Kändes som en väldigt spännande spelare när vi plockade honom. Han kan fortfarande bli riktigt bra om polletten faller ned. Alla förutsättningar finns där.

Fotnot: Anders Forsberg draftade även Emil Sandin som 199:e spelare 2008.

Rekommenderade nyheter
Skriv en kommentar

Mest kommenterade