Foto: Bildbyrån/Ronnie Rönnqvist
FÖRSTÄRKNINGAR. Elias Lindholm och Filip Forsberg är klara för JVM-spel, men Jacob de la Rose vill se att resten av laget tar sitt ansvar.

Måndag 23 Dec 2013 13:00

"Vi kan inte förlita oss på på dom"

Lindholm och Forsberg inga frälsare

Nu är det klart att både Elias Lindholm och Filip Forsberg ansluter till den svenska JVM-truppen. Jacob de la Rose ser fram emot att återförenas med kompisen Forsberg, men vill inte att övriga spelare ska kliva bakåt för att stjärnorna anländer.
- Vi som redan är med i laget kan inte förlita oss på att dom båda ska göra tio mål per match, säger de la Rose.

Två segrar på två matcher är Juniorlandslagets facit efter mötena med USA och Kanada i Ängelholm inför JVM. Först besegrade Sverige USA med 4-2 i fredags och sedan Kanada med 3-0 i går.

I den senare av matcherna imponerade man stort i spelet och vann också skotten med 34-21.
- I första matchen var vi kanske lite halvnervösa och så där. Vi kuggade inte i riktigt, men ändå lyckades vi vinna den matchen. Det tycker jag var riktigt stark av oss och insatsen måste ändå ses som helt okej.
- I går gör vi en riktigt bra match mot Kanada redan från start egentligen där hela laget är med och bidrar. En riktigt bra laginsats. Samtidigt är det bara en träningsmatch så man ska inte dra för stora växlar av den, men vi ska ändå vara nöja över den prestationen vi gjorde i går, säger Jacob de la Rose till hockeysverige.se

Hur ser du på din egen insats och hur är din form inför JVM?
- Jag tycker att det känns bra. Jag avslutade med några bra matcher i Leksand. Matchen mot USA var helt okej från min sida, men jag tycker att jag gjorde en bättre match i går. Så det är med en bra känsla som jag kommer in i turneringen.

Vad är styrkan i den här gruppen?
- Vi har många olika roller, spelare som kan göra allting. Vi har spelare som Sebastian Collberg och Lucas Wallmark som är fantastiska i powerplay. Sedan har du exempelvis Oskar Sundqvist och Ludvig Nilsson som gör ett jäkla bra jobb i boxplay. Alla killarna behövs verkligen om vi ska kunna gå hela vägen.

Hur löd förbundskaptenen Rikard Grönborgs dom efter matchen?
- Han var också nöjd med prestationen, men som jag sa så gäller det att ha kvar fötterna på jorden. Att slå Kanada med 3-0 i en träningsmatch säger egentligen ingenting när vi kommer in i turneringen.
- Det var en bra match, men det är bara att gömma den nu och ladda inför nästa match.

Var det några detaljer som Grönborg speciellt tryckte på och som han ville se bättre när turneringen startar?
- Det är alltid så att vi inte är nöjda med allting. Vi strävar hela tiden efter att bli bättre. Jag tycker själv att försvarsspelet var bättre mot Kanada än mot USA. Vi fick bättre kontroll på det och Kanada fick ta sämre avslut från kanterna i stället för att vi släppte in dom i mitten. Då blir det lättare för målvakterna att jobba och det var därför som vi inte släppte in något mål igår.

"Vi har som mål att vinna turneringen"
Sverige seglar nu upp som lite favoriter till att vinna turneringen, men det är inget som de la Rose ser som något negativt.
- Vi har som mål att vinna turneringen och vi tänker göra det bästa vi kan. Självklart vet vi om att varenda match kommer bli väldigt tuff. Det gäller att vara ödmjuk och gå in till varje match som att den vore sista matchen som vi spelar i turneringen.

Juniorlandslaget får två riktigt starka förstärkningar till turneringsstarten. Det handlar om Elias Lindholm från Carolina och Filip ForsbergFilip Forsberg från Nashville.
- Det blir en liten boost tror jag. Trots allt är det två världsspelare som lirar i NHL. Det är inga dåliga spelare som vi får in i laget och det kommer att bli grymt kul att se vad dom kan vara med och bidra med.
- Samtidigt, vi som redan är med i laget kan inte förlita oss på att dom båda ska göra tio mål per match. Det är hårt jobb från oss alla som gäller och se till att bidra minst lika mycket som dom.

Har du pratat med Filip Forsberg efter att det blev klart att hans kulle åka till JVM?
- Jag pratade med honom i natt. Han tyckte att det skulle bli riktigt kul. Jag har haft kontakt med honom sedan han åkte över så vi har pratat om JVM egentligen hela vintern så det är kul att det blev klart nu.

Foto: Ronnie Rönnkvist (Arkivbild)
Anders Feltenmark.
I morgon är det som bekant 24 december och många i laget är nyfikna på om JVM-lagets presschef Anders Feltenmark har tomtedräkten med sig.
- Jag har ingen aning om han har med sig tomtedräkten. Det är alltid lika intressant att se vad ”Feltis” har i bakfickan, säger de la Rose med ett skratt.
- Han var tomte förre turneringen och vad jag har hört så har han varit det även tidigare. Vi får se hur det blir den här julen.

Hur kommer Juniorkronorna fira sin julafton?
- Ingen aning faktiskt. Jag tror att vi har träning imorgon i alla fall.

Rekommenderade nyheter
Skriv en kommentar

Mest kommenterade